2015 m. balandžio 2 d. Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biure vyko nemokama paskaita „Homeopatija ir sveikata“.  Paskaitą vedė lektorė VŠĮ „Natūraliosios terapijos centro“ gydytoja homeopatė Daiva Jakubonienė. Ji klausytojus supažindino su homeopatijos raida, nauda žmogaus sveikatai bei Bacho žiedų terapija. Paskaitos dalyviai aktyviai uždavinėjo klausimus gydytojai, buvo diskutuojama klausytojams aktualiomis temomis. Homeopatė pasidalino savo išmintimi ir patirtimi.        Homeopatija – tai gydymas specialiu būdu iš natūralių (augalinių, gyvulinių ar mineralinių) žaliavų paruoštais vaistais, kurie skatina organizmo tendenciją pačiam pasveikti. Homeopatijos esmė – panašumo dėsnis, paminėtas dar Hipokrato aforizmuose. Tai reiškia, kad sergančiajam skiriamas vaistas, kuris sveikam žmogui galėtų sukelti panašius simptomus. Sakysime, pjaustant svogūną iš akių bėga ašaros ir teka skysta sloga. Taigi homeopatiškai paruoštas svogūnas gydys tokią slogą, kai tekėjimą iš nosies lydi akių graužimas ir ašarojimas. Jei įgelia bitė – degina, duria pažeistą vietą, ji parausta, patinsta, netoleruoja šilumos. Iš bitės pagamintas homeopatinis preparatas gydys tinimus, deginimo ir dūrimo pojūčiu pasireiškiantį skausmą, kuris lengvėja nuo šalčio ir blogėja nuo šilumos.

  • Homeopatija – individualizuojanti terapija, t. y. vaistas skiriamas konkrečiam žmogui, o ne pagal klinikinę diagnozę.
  • Vaistas parenkamas atsižvelgiant į psichinių, emocinių ir fizinių simptomų visumą.

         Homeopatijos principas – gydyti itin mažomis dozėmis. Šis gydymo būdas aktyvina organizmo apsaugines reakcijas, stiprina tuos mechanizmus, kurių reikia norint pasveikti. Taip gydant veikiama ligos priežastis, o ne pasekmė. Homeopatiniai vaistai neturi šalutinio poveikio, tinka vartoti su kitais vaistais ir visais atvejais atitinka vieną iš pagrindinių medicinos principų – nepakenkti.

Homeopatiją vieni vadina alternatyviąja medicina, kiti – ateities medicina. Alternatyviąja – vadinasi leidžiančia rinktis: ar slopinti organizmo savigydos jėgas, ar jas skatinti. Homeopatinis gydymas skatina organizmą patį pasveikti. Cheminiai vaistai slopina tik  ligos apraiškas, bet nepašalina jos priežasčių. Ilgą laiką gydantis cheminiais vaistais mažėja organizmo imunitetas, sunkėja, įgauna lėtinį pobūdį ligos. Gydantis homeopatiškai organizmas subalansuojamas, gydomas ekologiškai, lengvėja ir trumpėja ligos pasireiškimas.

         Ekologijos svarbą aplinkai ir sau jau suprantame. Todėl šiandien, drąsiai žvelgdami  į ateitį, kurkime savo sveikatą.

 

Visuomenės sveikatos stebėsenos specialistė Eglė Kazakevičienė

 

        

IMG_2859IMG_2860IMG_2863