Šventos Velykos – spalvingiausia, ryškiausia ir margiausia metų šventė, kurios neatsiejamas simbolis – margutis.

Prieš Velykas prekybos centrų lentynas nukloja įvairiausių kiaušinių dažų paletė. Pasirinkus tokius dažus, kyla klausimas, ar jie nepakenks mūsų sveikatai, ar saugu tokius kiaušinius duoti vaikams, ar tikrai nuoširdžiai galėsime džiaugtis šia švente.

Saugiausia kiaušinius marginti natūraliais maistiniais dažais, kurie jeigu ir patenka per pažeistą lukštą, nekelia pavojaus sveikatai. Dažai, skirti kiaušiniams, ženklinami raide E su numeriais nuo E 100 iki E 180. Perkant reikėtų perskaityti informaciją apie jų sudėtį ir naudojimo instrukciją. Rekomenduojama prieš dažant kiaušinius palaikyti kambario temperatūroje ir nedėti į verdantį, o panašios temperatūros vandenį. Vis dar pasitaiko atvejų, kai siekiant sodresnės margučių spalvos, kiaušiniai dažomi anilininiais, medvilnei skirtais dažais. Taip nudažyti margučiai gali būti tik velykinio stalo puošmena, maistui jų nereikėtų vartoti.
Virtų kiaušinių nepatariama laikyti ilgiau kaip 2 paras, laikant kambario temperatūroje, o šaldytuve – iki 3 parų. Todėl šventėms reikėtų marginti tokį kiaušinių kiekį, kokį planuojama suvartoti per 3 paras.

Renkantis parduotuvėje, vartotojai turėtų perskaityti ženklinimo informaciją, kurioje turi būti nurodyti jų tinkamumo vartoti terminai, paukščių auginimo būdas, ženklinimo kodas ir kt. Būtinai reikėtų įsitikinti, kad pakuotėje visi kiaušiniai sveiki, nepažeistu lukštu, neprilipę prie pakuotės. Ūkininkai, laikantys mažiau kaip 50 vištų, neprivalo ženklinti parduodamų kiaušinių, tačiau jie turi būti nesuskilę, švieži ir supakuoti į pakuotes.

Kiaušinių šviežumą galima patikrinti panardinus į šalto vandens stiklinę: švieži kiaušiniai greitai nugrimzta, o seni – iškyla į paviršių. Taip yra dėl oro kišenės kiaušinyje – kuo ji didesnė, tuo kiaušinis senesnis.

GRAŽIŲ ARTĖJANČIŲ ŠVENČIŲ!!

untitled

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija