show_fotoPratinamas prie nuodų

Kartą atsiradus alergijai vabzdžių įgėlimams, ji neišnyksta. Jei žmogus itin jautrus vabzdžių įkandimams, jis gydomas specifine imunoterapija – jam didėjančiomis dozėmis leidžiami vabzdžių nuodai. Taip tarsi sukeliama organizmo tolerancija vabzdžių įkandimams.

Bet pacientui tenka apsišarvuoti kantrybe. Gydymas trunka ilgai. Per 3-5 metus sumažinamas organizmo jautrumas, tačiau visiškai garantuoti, kad pavojus nepasikartos, negalima.

Kai kuriems žmonėms netikėtas vabzdžio įkandimas gali vėl sukelti alergiją.

Niežulį slopina gyslotis

Lengvas alergines reakcijas, kai po įgėlimo parausta ir niežti odą, per pusvalandį galima nuslopinti įkandimo vietą patepus specialiais tepalais ar išgėrus vaistų.

Liaudies išmintis, įkandus uodui arba kitam vabzdžiui, pataria pasižvalgyti daugeliu gydomųjų savybių pasižyminčio gysločio, dar vadinamo trauklapiu. Sutrynus gysločio lapą tarp pirštų ir patepus ištryškusiomis sultimis įkąstą vietą, jau po kelių minučių niežėjimas ir tinimas sumažės.

Vilioja kvapai ir saldumynai

Kaip išvengti vabzdžių įkandimų ir galimų pasekmių?

Vykstant į gamtą arba einant į laukus, medikai pataria nevilkėti ryškių drabužių, nesipurkšti dezodorantu arba kvepalais – malonus kvapas vilioja ir vabzdžius.

Be to, gamtoje nereikėtų valgyti saldumynų – juos vabzdžiai irgi mėgsta.

Reikia stengtis, kad atviro kūno būtų kuo mažiau, o neuždengtas vietas patartina purkšti apsauginėmis priemonėmis, prieš tai įsitikinus, ar jos nesukels alerginės reakcijos.

Informaciją parengė: www.sveikata.lrytas.lt