Paskutinis vasaros mėnuo džiugina šiluma, tačiau tėveliai ar globėjai jau galvoja apie artėjančius mokslo metus ir yra susirūpinę kasmetiniu savo vaiko sveikatos patikrinimu. Svarbu žinoti, kad išduotas vaikų sveikatos pažymėjimas galioja metus laiko nuo pasitikrinimo datos Pavyzdžiui, jei vaiko sveikata tikrinta spalio 1 d., tai sveikatos pažyma galioja iki kitų metų spalio 1 d., jeigu vaikas nekeičia mokyklos. Naujoje mokykloje pradėję mokytis mokiniai vaiko sveikatos pažymėjimą turi pateikti iki einamųjų metų rugsėjo 15 d.
Profilaktinis vaikų sveikatos patikrinimas yra apmokamas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų, vaiko sveikatos pažymėjimas (forma Nr. 027-1/a) yra nemokamas. Gydytojas įvertinęs vaiko sveikatą, pateikia rekomendacijas dėl vaiko galimybių dalyvauti ugdymo veikloje, tai svarbu pedagogams parenkant krūvius. Vaiko sveikatos pažymėjime gali būti pateikta informacija apie specifinius mitybos reikalavimus, alergijas, lėtines ligas, kai gali prireikti skubios pagalbos mokykloje, numatant pirmos pagalbos priemones. Vaikų dantų būklę, turi įvertinti gydytojas odontologas.
Vaikai, lankantys ikimokyklinio ugdymo įstaigas, turi sveikatą pasitikrinti prieš pradėdami lankyti ikimokyklinio ugdymo įstaigą, o vėliau –  kasmet.
Taip pat, reikia atkreipti dėmesį, kad neformaliojo vaikų švietimo mokyklą mokiniai iki 18 metų gali lankyti tik pasitikrinę sveikatą ir pateikę vaiko sveikatos pažymėjimą, išduotą ne anksčiau kaip prieš metus, ar jo kopiją. O mokiniai, lankantys organizuotas kūno kultūros ir sporto pratybas bei dalyvaujantys varžybose, sporto mokymo įstaigų mokiniai turi būti pasitikrinę sveikatą Sportuojančių asmenų sveikatos tikrinimo tvarkoje nustatytu periodiškumu ir pateikę sportuojančiojo sveikatos patikrinimo medicininę pažymą (forma Nr. 068/a) ar sportininko sveikatos stebėjimo kortelę (forma Nr. 061/a) arba jos kopiją.
Labai svarbu į kasmetinį vaiko sveikatos patikrinimą žiūrėti atsakingai, nes jo metu gydytojai gali laiku diagnozuoti ligas ir imtis veiksmų, kai dar nėra vėlu, vaiko sveikatos pažymėjime pateikta informacija, gali būti gyvybiškai svarbi.
Savo ruožtu, mokyklos vadovas ar jo įgaliotas asmuo turi užtikrinti, kad mokiniai iki 18 metų ugdymo procese dalyvautų tik teisės akto nustatyta tvarka pasitikrinę sveikatą ir pateikę vaiko sveikatos pažymėjimą (forma Nr. 027-1/a) išduotą ne anksčiau kaip prieš metus.

Parengė:

Marijampolės visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės  skyriaus vyriausioji specialistė Brigita Kamorūnaitė