Tuberkuliozė – viena iš labiausiai pasaulyje paplitusių visuomenei pavojingų užkrečiamųjų ligų, kurią sukelia mikobakterija, Kocho bacila. Tai – infekcinis susirgimas. Pagrindinis infekcijos šaltinis yra asmuo, sergantis atvira plaučių tuberkulioze, iš kurio organizmo kosint, čiaudint, kalbant sklinda tuberkuliozės mikobakterijos ir taip patenka į aplinką. Artimai ir ilgai kontaktuojant su sergančiu atvira plaučių tuberkulioze asmeniu yra tikimybė užsikrėsti bei susirgti šia liga. Nesigydantis tuberkulioze sergantis žmogus gali mirti.

2014 m. pradėta vykdyti Vilkaviškio rajono savivaldybės tuberkuliozės profilaktikos ir kontrolės programa (toliau – Programa). Šios programos tikslas yra sumažinti tuberkuliozės paplitimą tarp Vilkaviškio rajono savivaldybės gyventojų. 2014 m. programos metu suteikta 122 gydytojo radiologo konsultacijos ir 1 gydytojo pulmonologo konsultacija vyresniems nei 18 metų, nedraustiems privalomuoju sveikatos draudimu, socialinės rizikos asmenims. Nustatyti 2 tuberkuliozės susirgimo atvejai, 14 asmenų patarta pasitikrinti sveikatą papildomai.  Parengta ir išplatinta 400 vnt.  lankstinukų ir atmintinių. Išdalinti 122 maisto paketai.

Nuo 2015 m. spalio 27 d. Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras pradeda vykdyti tuberkuliozės profilaktikos ir kontrolės programą socialiai nedraustiems ir darbo biržoje neregistruotiems asmenis. Šiems asmenims bus sudarytos galimybės nemokamai pasitikrinti dėl tuberkuliozės. Gyventojai, pageidaujantys pasitikrinti savo sveikatą dėl tuberkuliozės, bus nemokamai pavėžėjami iš seniūnijų centrų į VšĮ Vilkaviškio ligoninę, kur bus atliekami rentgenologiniai plaučių tyrimai. Asmenys, kurie yra drausti privalomuoju sveikatos draudimu, prieš rentgenologinį tyrimą turi turėti šeimos gydytojo siuntimą, todėl pirma bus konsultuojami šeimos gydytojo VšĮ Vilkaviškio PSPC ir nukreipiami į VšĮ Vilkaviškio ligoninę. Asmenims, dalyvavusiems patikrinime, bus skirti maisto paketai.

Gyventojų pavėžėjimo iš seniūnijų centrų grafikas:

  1. Pilviškių seniūnija – spalio 27 dieną, spalio 29 dieną ir lapkričio 3 dieną, 13.30 valandą.
  2. Klausučių seniūnija – lapkričio 5 dieną, 13.30 valandą;
  3. Kybartų seniūnija – lapkričio 10 dieną, 13.30 valandą;
  4. Pajevonio seniūnija – lapkričio 12 dieną, 13.15 valandą;
  5. Virbalio seniūnija – lapkričio 17 dieną, 13.30 valandą
  6. Keturvalakių ir Gižų seniūnijos  – lapkričio 19 dieną, 13.30 valandą
  7. Bartninkų seniūnija – lapkričio 24 dieną, 13.30 valandą
  8. Šeimenos seniūnija – lapkričio 26 dieną, 13.30 valandą,
  9. Vilkaviškio seniūnija – gruodžio 1 d. ir gruodžio 3 d. Vilkaviškio miesto gyventojai, kurie nedrausti privalomuoju sveikatos draudimu (neregistruoti darbo biržoje), norintys pasitikrinti dėl tuberkuliozės gali tiesiogiai kreiptis gruodžio 1 d. ir gruodžio 3 d.  į VšĮ Vilkaviškio ligoninės registratūrą, nuo 15 val. iki 17.00 val. ir informuoti, kad nori pasitikrinti dėl tuberkuliozės pagal Programą. Asmenys, kurie yra drausti privalomuoju sveikatos draudimu, prieš patikrinimą VšĮ Vilkaviškio ligoninėje turi turėti šeimos gydytojo siuntimą, kurį šeimos gydytojas išrašys VšĮ Vilkaviškio PSPC gruodžio 1 d. ir gruodžio 3 d. nuo 14.00 val., ir tomis pačiomis dienomis nuo 15.00 val. VšĮ Vilkaviškio ligoninėje bus atliekami rentgenologiniai tyrimai.

Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras