MariŠvirkštas1jampolės visuomenės sveikatos centras informuoja, kad Lietuvos  Respublikos  sveikatos apsaugos  ministro  2014 m. birželio 12 d. įsakyme  Nr. V- 683 ,,Dėl  Lietuvos Respublikos  sveikatos apsaugos  ministro  2010 m.  balandžio 22 d. įsakymo Nr. V- 313 ,,Dėl Lietuvos higienos normos HN 75 : 2010 ,,Įstaiga, vykdanti ikimokyklinio ir (ar) priešmokyklinio ugdymo programą. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“ patvirtinimo“ pakeitimo“ (toliau – HN 75:2010) numatyta,  kad priimant  vaiką į įstaigą ir vėliau kiekvienais metais turi būti pateiktas  Vaiko sveikatos pažymėjimas (forma Nr. 027-1/a) (toliau – Pažymėjimas). Jeigu Pažymėjime nurodyta, kad vaikas nepaskiepytas pagal  Lietuvos Respublikos  vaikų  profilaktinių  skiepijimų  kalendorių  nuo tymų, raudonukės, poliomielito, nesant skiepų kontraindikacijų, į įstaigą toks  vaikas  nepriimamas. Šis  įsakymas  įsigalioja  nuo 2016 m. sausio 1 d.  Pažymėjimas galioja vienerius metus nuo jo išdavimo datos. 

Minėti reikalavimai taikomi naujai į įstaigas, vykdančias ikimokyklinio ir (ar)  priešmokyklinio  ugdymo  programą, priimamiems vaikams. Jau 2016 m. sausio 1 d. naujai priimant vaikus į įstaigas, turėtų būti reikalaujama Pažymėjime pateikti informaciją apie vaikui atliktus skiepus arba kontraindikacijas juos atlikti. Taip siekiama apsaugoti kolektyvus lankančius vaikus nuo užkrečiamųjų ligų, nuo kurių yra galimybė pasiskiepyti.

Nustatyti reikalavimai padės sukurti saugią aplinką vaikų ugdymo įstaigose, leis išlaikyti aukštas skiepijimo apimtis ir prisidės prie pasaulyje likviduojamų infekcijų – poliomielito, tymų ir raudonukės – išnaikinimo. Svarbu žinoti, kad vaikai turi būti skiepijami  pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Tokiu atveju dauguma paskiepytųjų įgyja reikiamą imunitetą reikiamu laiku.

Rekomenduojama laikytis vaikų skiepijimo kalendoriuje numatytų terminų ne vien dėl to, kad nereikėtų papildomai rūpintis dėl priėmimo į ugdymo įstaigą 2016 m., bet ir dėl to, kad apsaugotume savo vaikus nuo pavojingų ligų. Skiepų efektyvumas įrodytas moksliniais tyrimais.

Loreta Radzevičienė, Marijampolės visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja (apskrities vyriausioji epidemiologė)