Pirmą kartą mūsų šalyje pasitikrinti, ar neserga gimdos kaklelio, krūties, storosios žarnos ar prostatos vėžiu gyventojai bus raginami trumposiomis SMS žinutėmis. Kauno ir Marijampolės apskričių (Kauno, Kauno rajono, Birštono, Jonavos rajono, Prienų rajono, Kaišiadorių rajono, Kėdainių rajono, Raseinių rajono, Marijampolės, Kalvarijos, Kazlų Rūdos, Vilkaviškio rajono, Šakių rajono) gyventojai, besinaudojantys mobiliųjų tinklų „Bitė Lietuva“, „Telia“, „Tele2“ operatorių paslaugomis, šias žinutes gaus 2017 m. gegužės 1 – gegužės 14 dienomis.

„Pasirūpinkite savo sveikata. Pasitikrinkite pagal gimdos kaklelio, krūties, prostatos ir storosios žarnos vėžio prevencijos programas. Kreipkitės į savo šeimos gydytoją. Paraginkite pasitikrinti ir artimuosius. Daugiau www.vlk.lt/prevencija, tel. 8 700 88888“, – tokio turinio žinutės pasieks gyventojus.

Tokio turinio žinutės – tai visoje Lietuvoje vykdomo socialinio projekto „Kylame į kovą su vėžiu“, kurį inicijavo Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA) dalis. Projekte taip pat  dalyvauja ir privatusis sektorius – Lietuvos telekomunikacijų bendrovės „Bitė Lietuva“, „Telia“ ir „Tele2“ bei naujienų portalas „Delfi“, „TV3“ televizija ir lauko reklamos įmonė „JCDecaux Lietuva“, savaitraštis „Lietuvos sveikata“. Šios akcijos globėjas – sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Gyventojams, gavusiems žinutes, nereikėtų nustebti: jei nesate prevencinėse programose nustatyto amžiaus asmuo, paraginkite savo artimuosius ar pažįstamus, pagal amžių turinčius galimybę nemokamai išsitirti dėl vėžio, kreiptis į savo šeimos gydytoją. Tie, kurie jau yra tikrinęsi, turėtų nepamiršti, kad tikrintis būtina periodiškai, primena specialistai.

Socialinės akcijos tikslas – priminti į tikslines amžiaus grupes patenkantiems asmenims, jog svarbu laiku kreiptis į savo šeimos gydytoją, ir pasitikrinti sveikatą pagal prevencines sveikatos programas.

Tikimasi, kad šis socialinis projektas bus tęstinis ir SMS žinutės bus siunčiamos kartą per metus. Visos minėtos telekomunikacijų, žiniasklaidos ir reklamos verslo įmonės projekte dalyvauja savo lėšomis.

                                                                                                      Veronika Pečkienė

                                                                                    Kauno teritorinės ligonių kasos

                                                                          vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene