Liepos 28-ąją minima Pasaulinė hepatito diena. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) siekia didinti visuomenės budrumą apie hepatitų keliamas grėsmes sveikatai. Hepatitas – tai liga, pažeidžianti kepenis, kurią sukelia keli skirtingi virusai (A, B, C, D ir E). Virusiniai hepatitai – tai viena iš didžiausių šių dienų sveikatos grėsmių.

Hepatito B ir hepatito C virusai vadinami „tyliaisiais“, nes daugelis žmonių užsikrėtę nejaučia jokių simptomų ir gali nešioti virusus daugelį metų net nežinodami apie tai. Negydomi hepatito virusai gali sukelti sunkius ūminius ir lėtinius kepenų pažeidimus, pvz. kepenų cirozę ar kepenų vėžį. Nežinodami, kad yra infekuoti, asmenys gali užkrėsti hepatito B ar hepatito C virusu savo artimuosius. Kartais diagnozė nustatoma taip vėlai, kad vienintelis gydymo būdas yra kepenų transplantacija. Dėl šios priežasties visi, kurie mano, kad galėjo užsikrėsti virusiniais hepatitais, turėtų nedelsiant išsitirti. Anksti paskirtas gydymas bei pakeistas gyvenimo būdas gali turėti įtakos susirgimo eigai ir gyvenimo kokybei.

Pirmieji virusinio hepatito požymiai gali išryškėti praėjus maždaug porai savaičių nuo užsikrėtimo ir dažniausiai tai būna į gripą panašūs simptomai, kaip nuovargis, raumenų skausmas ar maudimas, karščiavimas, pykinimas ar vėmimas. Kai kuriems žmonėms gali pasireikšti ir gelta, tačiau tokių atvejų būna tik apie 10 procentų. Ligota būsena paprastai gali tęstis iki 6 mėnesių, tačiau simptomams dažniausiai išnykus po 2 mėnesių, žmogus galvoja, kad tai buvo tik eilinis negalavimas, nesikreipia į gydytojus ir taip tampa pavojingo viruso, galinčio sukelti kepenų cirozę, vėžį nešiotoju.

Specialistai pataria kaip išvengti užsikrėtimo hepatito B ir hepatito C virusais: būtinas saugus lytinis elgesys (prezervatyvų naudojimas, vengti didelės lytinių partnerių kaitos, atsitiktinių lytinių partnerių), nevartoti švirkščiamųjų narkotikų, nesinaudoti galimai infekuoto kito žmogaus krauju ar kitomis organizmo išskyromis užterštomis asmeninės higienos priemonėmis (dantų šepetukai, skustuvai, peiliukai), saugus medicininių bei grožio paslaugų atlikimas (vienkartiniai instrumentai atliekant procedūras, dezinfekcija pagal galiojančias higienos normas). Hepatito B infekcijos galima išvengti pasiskiepijus hepatito B vakcina. Skiepų nuo virusinio hepatito C nėra.

Virusiniai hepatitai B ir C skiriasi nuo virusinio hepatito A užsikrėtimo būdu bei sukeliamomis pasekmėmis. Virusiniu hepatitu A užsikrečiama kaip ir bet kuria kita ūmia žarnyno infekcija – fekaliniu – oraliniu būdu. Virusas į aplinka išsiskiria su išmatomis, į kitą imlų organizmą patenka per burną, todėl hepatito A virusu galima užsikrėsti tiesioginio kontakto būdu nuo  sergančio asmens, per rankas liečiant įvairius aplinkos daiktus, taip pat per užkrėstą maistą ir geriamąjį vandenį. Užsikrėsti galima ir per homoseksualius lytinius santykius ar vartojant intraveninius narkotikus. Pirmieji simptomai pasireiškia vidutiniškai po 28 dienų nuo užsikrėtimo – karščiavimas, silpnumas, pykinimas, vėmimas. Vidutiniškai hepatitas A tęsiasi apie 1 mėnesį, tačiau kartais užtrunka iki 6 mėn. Pagrindinės profilaktikos priemonės: asmens higienos taisyklių laikymasis, naudoti tinkamai termiškai paruoštą maistą, prieš valgant vaisius, termiškai neapdorotas daržoves – nuplauti švariu tekančiu vandeniu ir nulupti. Naudoti saugų geriamąjį vandenį. Pagrindinė hepatito A profilaktikos priemonė – skiepai.

Minint Pasaulinę hepatito dieną, Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras ragina visuomenę pagalvoti dar kartą apie šią klastingą ligą bei apie savo ir artimųjų sveikatą. Jei žinote, kad esate užsikrėtęs hepatito B ar C virusu, turėtumėte informuoti savo šeimos gydytoją, odontologą bei kitus specialistus, atliekančius įvairias invazines procedūras. Jei įtariate, kad esate užsikrėtę – nedelsdami kreipkitės į savo šeimos gydytoją, kuris Jus nukreips pas specialistą ir nusiųs atlikti reikalingų tyrimų. Gydymo efektyvumas priklauso nuo laiku diagnozuoto susirgimo.

Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro informacija