Staigi mirtis nesirenka nei vietos, nei laiko. Ji gali ištikti tiek jauną, tiek seną žmogų. Laiku ir tinkamai suteikus pirmąją pagalbą, galima išgelbėti žmogaus gyvybę. Deja, atlikti tyrimai rodo, kad tik nedaugelis žmonių kritinę akimirką mokėtų suteikti realią pagalbą. Apie 60 % staigios mirties atvejų įvyksta namuose, iš jų 80 % – liudininkų akyse, tačiau tikrai ne kiekvienas žino, kaip suteikti pirmąją pagalbą.
Įvykus klinikinei mirčiai, pačios svarbiausios yra pirmosios 4 minutės, jei jų metu nepradedamas pradinis gaivinimas – išgelbėti nukentėjusiojo dažniausiai nepavyksta. Tai ne tik didelė moralinė trauma, bet ir juridinė atsakomybė.
Nuostabiausia yra tai, kad šį stebuklą gali padaryti kiekvienas iš mūsų bet kur, turėdamas noro,
panaudojant tik savo rankas, plaučius ir žinias. Greitas ir tinkamas pradinis gaivinimas gali padėti nukentėjusiam išgyventi, kol bus suteikta specialioji medicininė pagalba. Tokiais žodžiais mokymus apie pradinį gaivinimą Vilkaviškio lopšelio – darželio „Buratinas“ bendruomenei pradėjo Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė Jolanta Legavičienė.
Specialistė pateikė keturis gyvybės grandinės žingsnius, kuriuos turėtume žinoti atliekant pradinį gaivinimą ir akcentavo, kad nustatyti aiškią ribą tarp klinikinės ir biologinės mirties, staiga įvykusios traumos metu, gali būti sudėtinga, todėl gaivinti būtina pradėti nedelsiant. Visada galioja taisyklė: jei abejoji – gaivink.
Mokymų metu darbuotojai turėjo galimybę praktikuotis dirbdami su žmogaus gaivinimo manekenais, defibriliavo, mokėsi teikti pagalbą užspringus, užspringimą imituojančios liemenės pagalba, diskutavo aktualiais būtinosios pagalbos teikimo klausimais.
Nelaimės liudininkais galime tapti kiekvienas, todėl, kad ir kaip bebūtų sunku, tiek vadovaujantis moralinėmis nuostatomis, tiek Lietuvos Respublikos įstatymais yra būtina suteikti pirmąją pagalbą iškart ir nedvejojant. Būtina suvokti, kad laukti kito žmogaus pagalbos gali būti per vėlu, todėl nelaimės akivaizdoje atidėliojimas yra nepateisinamas ir gali kainuoti nukentėjusiojo gyvybę.
Mes, visuomenės sveikatos specialistai, džiaugiamės, kad vis daugiau žmonių nori išmokti teikti pirmąją pagalbą. Jūs – mama, tėtis, mokytojas, draugas, kaimynas, galite būti vienintelis „gyvybės šaltinis“ kol atvyks profesionalioji medicinos pagalba.

                                                                                      Visuomenės sveikatos specialistė Jolanta Legavičienė