Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos regiono biuras, Europos maisto saugos tarnyba bei Europos Komisija nuolatos skatina šalyse vykdyti gyventojų faktinės mitybos tyrimus siekiant išsiaiškinti suvartojamų maisto produktų bei su maisto produktais gaunamų maistinių medžiagų kiekius bei vertinti gyventojų mitybos ir mitybos įpročių, kūno masės indekso, fizinio aktyvumo būklės bei požiūrio į sveikatą ir mitybą bei lėtinių neinfekcinių ligų, susijusių su mityba, paplitimo tendencijas ir pokyčius. Šiuo raginimu siekiama gerinti visuomenės sveikatą bei spręsti aktualius gyventojų mitybos ir sveikatos klausimus, atsižvelgiant į tai, jog sveika mityba, fizinis aktyvumas bei sveikatai palankesnių maisto produktų vartojimas gali sumažinti lėtinių neinfekcinių ligų paplitimą.

Nuo šių metų lapkričio 11 d. iki gruodžio mėnesio pabaigos Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras pradės vykdyti gyventojų mitybos ir fizinio aktyvumo įpročių bei žinių apie mitybą ir fizinį aktyvumą apklausą. Ši apklausa atliekama visose 10 šalies apskričių, kiekvienoje savivaldybėje. Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai pasiruošę apklausti 37 Vilkaviškio rajono savivaldybės gyventojus nuo 19 iki 75 m. amžiaus faktinės mitybos ir mitybos bei fizinio aktyvumo įpročių klausimais.

Mityba ir fizinis aktyvumas yra vieni pagrindinių rodiklių, susijusių su žmogaus sveikata bei savijauta, todėl visuomenės sveikatos specialistams ypatingai svarbu nuolat stebėti ir atitinkamai reaguoti į šių rodiklių pokyčius. Tyrimo tikslas – anketiniu apklausos būdu ištirti ir įvertinti suaugusiųjų (19 – 64 m. amžius) ir pagyvenusių (65 – 75 m.) Lietuvos gyventojų mitybos įpročius ir faktinę mitybą. Taip pat bus vertinama fizinio aktyvumo būklė išmatuojant apklausos dalyvių ūgį ir svorį bei apskaičiuojant kūno masės indeksą (KMI). Šis tyrimas Lietuvoje vykdomas maždaug kas 5 – 6 metus. Surinkti duomenys leis ne tik įvertinti su tuo susijusius pokyčius, bet ir padės rengti efektyvesnes sveikos mitybos bei fizinio aktyvumo skatinimo rekomendacijas, spręsti su tuo susijusias problemas.

Tyrimo anketos yra anoniminės, todėl dalyviams nereikės nurodyti vardo, pavardės ar kitų, privačių asmens duomenų. Išanalizavus surinktą informaciją, bus skelbiami tik apibendrinti statistiniai duomenys. Iš viso Lietuvos mastu numatyta apklausti 2819 respondentų.

Tyrimo koordinatorius ir duomenų tvarkytojas – Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras. Anketinę apklausą vykdys Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai, kurie su savimi turės visuomenės sveikatos specialisto pažymėjimą. Tikimės Vilkaviškio rajono savivaldybės gyventojų geranoriškumo dalyvaujant šioje apklausoje.

Daugiau informacijos apie šio tyrimo vykdymą galima sužinoti Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biure (S. Nėries g. 40, Vilkaviškis) arba tel. 8 342 31058,  el. paštu: info@vilkaviskiovsb.lt.

 

Visuomenės sveikatos specialistė Eglė Kazakevičienė