Vilkaviškio r. Kybartų „Saulės“ progimnazijoje, lapkričio 12 d. vyko integruota „Pasaulio pažinimo“ pamoka  su mokytoja Oksana Kriaučiūniene ir 4b klasės mokiniais tema – „Kraujas – geriausia dovana“.

Šios pamokos metu mokiniai pagilino žinias apie kraują ir jo sudėtį. Mokiniai sužinojo, kad kraujo kūneliai gaminasi kaulų čiulpuose, o kraujo ląstelės yra trijų rūšių: eritrocitai (raudonieji kraujo kūneliai), leukocitai (baltieji kraujo kūneliai), trombocitai (kraujo plokštelės).

Mokiniai buvo supažindinti su kiekviena kraujo ląstelės dalimi ir kokį vaidmenį ji atlieka.

Raudonieji kraujo kūneliai – eritrocitai  ir juose esantis hemoglobinas perneša deguonį iš plaučių į visus kitus organizmo audinius. Sumažėjus eritrocitų skaičiui ir, tuo pačiu, hemoglobino kiekiui kraujyje išsivysto mažakraujystė (anemija). Esant anemijai žmogus jaučia silpnumą, dusulį, greitą nuovargį, pablykšta jo oda ir gleivinės.

Baltieji kraujo kūneliai – leukocitai – pagrindinė funkcija yra kovoti su infekcija. Jie gali iš kraujo patekti į audinius ir sunaikinti infekciją sukeliančias bakterijas ir grybelius.

Kraujo plokštelės – trombocitai – yra labai svarbūs kraujo krešėjimo procese. Jie prilimpa prie pažeistos kraujagyslės vietos, padeda susiformuoti krešuliui ir taip apsaugo nuo kraujavimo.

4b klasės mokiniai padarė projektinį darbą „Žmogaus kraujotakos sistema“. Jie įdomių faktų ieškojo informaciniuose šaltiniuose. Savo projektinius darbus pristatė klasėje, vienas kitam.

Už gerus darbus buvo kiekvienas apdovanotas knygele „Kraujas – geriausia dovana“.

Visuomenės sveikatos specialistė Rasa Stumbrienė