Paskelbto karantino metu visiems pacientams, kuriems reikalingos dializės procedūros, turi būti užtikrintas šių paslaugų teikimas, o šias paslaugas teikiantis medicinos personalas turėtų būti apmokytas apie koronaviruso (COVID-19) epidemiją ir prevencines priemones. 

REKOMENDACIJAS RASITE ČIA

Pacientai, kuriems yra atliekama dializė, yra rizikos grupėje, tad labai svarbu, kad medicinos personalas imtųsi visų įmanomų saugumo priemonių, užtikrintų sugriežtintas higienos sąlygas. Visas dializės skyriaus personalas turi dėvėti chirurgines kaukes ir akių apsaugą, dirbdami su visais pacientais, vilkėti medicininius drabužius ir avalynę. Būtina griežta rankų ir kvėpavimo higiena, kaip numatyta bendrose rekomendacijose.

Saugumo taisyklių turi laikytis ir pacientai – dažnai plauti arba dezinfekuoti rankas, laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo. Tarp jų lovų turi būti išlaikomas bent metro atstumas, reguliariai vėdinamos patalpos, kuriose atliekamos procedūros, dezinfekuojami paviršiai.

Tuo atveju, jeigu dializė atliekama namuose, pacientai turėtų būti konsultuojami nuotoliniu būdu arba vizituojami namuose. Pacientai, kuriems reikia atlikti net ir nesudėtingas operacijas, prieš tai turėtų būti ištiriami dėl koronaviruso.

Tais atvejais, jeigu pacientas, kuriam atliekama dializė priklauso žmonių grupei, kurie turi būti izoliuoti karantino metu, jam dializės procedūros turi būti atliekamos kitoje patalpoje arba gydymo įstaigoje, nei visiems kitiems pacientams. Rekomenduojama, kad procedūrą tokiems pacientams atliktų atskira medikų komanda.

Medicinos personalas turi ypač saugotis nuo koronaviruso ir nedirbti su dializuojamais pacientais, jeigu atsiranda bent menkiausi peršalimo ligų simptomai.

SAM informacija