♥️Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras birželio 5 d. jau antrąjį kartą baigė įgyvendinti tris mėnesius trukusią programą „Bendrojo ugdymo mokyklų darbuotojų gebėjimų visuomenės psichikos sveikatos srityje stiprinimas“.
♥️Kas yra fizinė sveikata, ko gero žinome visi. O kas yra psichikos sveikata? Psichologijos mokslo aiškinimu, tai emocinis ir dvasinis atsparumas, kuris leidžia patirti džiaugsmą ir ištverti skausmą, nusivylimą, liūdesį. Tai gebėjimas būti savimi tarp kitų, išreikšti save tokiais būdais, kurie teikia malonumą pačiam ir aplinkiniams, gebėjimas pačiam daryti sprendimus ir už juos atsakyti. Reta žmonių, kurie nesusidurtų su didesne ar mažesne įtampa darbinėje veikloje, šeimose. Stresas – kiekvieno iš mūsų gyvenimo palydovas. Ne visada jis laikomas blogiu, kai kuriais atvejais kaip tik motyvuoja, padeda sutelkti vidines jėgas. Problemų dažniausiai kelia stresas, kuris yra per stiprus arba trunka labai ilgą laiką, todėl labai svarbu išmokti tinkamai reaguoti į įtampą. Tuomet reikia ieškoti priežasčių ir problemos sprendimo būdų, kurie padėtų atstatyti psichinę sveikatą. Tačiau kuo mes labiau rūpinamės?..
♥️Nuo 2020 m. kovo 2 d. dvi Vilkaviškio rajono ugdymo įstaigos: Kybartų „Saulės“ progimnazija ir Kybartų „Rasos“ specialioji mokykla, dalyvavo „Bendrojo ugdymo mokyklų darbuotojų gebėjimų visuomenės psichikos sveikatos srityje stiprinimo“ programoje. Programos tikslas- stiprinti psichikos sveikatą, tačiau kaip tai daryti, padiktavo šalyje susidariusi situacija dėl Covid-19 viruso. Pradžioje konsultacijos vyko įprastai – buvo konsultuojama ugdymo įstaigose, tačiau šalyje paskelbus karantiną, jos vyko nuotoliniu būdu – ZOOM platformoje. Veiklų metu buvo sprendžiamos įvairios problemos susijusios su tėvų ir pedagogų bendradarbiavimu, mokinių motyvacijos stoka, netinkamo elgesio apraiškomis, konfliktais. Dirbant nuotoliniu būdu, pedagogų pageidavimu, veiklos buvo orientuotos į savęs pažinimą. Konsultacijų metu vyko teorinis ir praktinis darbas su grupe, kurio metu, pedagogai galėjo atsigręžti į save, skirti laiko sau. Buvo diskutuojama apie aspektus (minčių valdymas, streso valdymas, savęs suvokimas, empatija ir kt.), kurie prisideda prie psichinės sveikatos stiprinimo. Su programos dalyviais, buvo nuolat reflektuojama apie tai, kaip jie jaučiasi, kokius jausmus išgyvena, kadangi laikotarpis sunkus ir neįprastas pedagogams. Grįžtamasis ryšys parodė, kad pedagogai gilinosi į save, dėliojosi žingsnius, kurie padėtų stiprintų jų psichikos sveikatą.
♥️Labai džiugu skaityti programos dalyvių atsiliepimus, kuriuose pedagogai teigė, kad norėtų veiklos tęstinumo. Tai rodo, kad ši tema yra svarbi ir aktuali apie kurią reikia kalbėtis nuolat. Svarbu suvokti, kad nesirūpinant psichine sveikata, gali atsirasti ir fizinės sveikatos sutrikimų, dėl to prastėja žmonių gyvenimo kokybė.

Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras

Paslaugos teikėjai:
Daiva Lenčiauskienė – psichologė
Sigita Lietuvninkienė – socialinė pedagogė