Kiekvienas nori, kad jų vaikų dantys būtų sveiki ir prižiūrėti, tačiau ne kiekvienas žino nuo kada ir kaip reikia pradėti rūpintis vaiko burnos higiena, kokias priemones pasirinkti ir kada pirmą kartą pasirodyti gydytojui odontologui. Pieniniai dantys ir jų priežiūra yra tokia pat svarbi kaip ir pastovių dantų, o kasdienė higiena ir lankymasis odontologo kabinete – tai vaiko supažindinimas su dantų priežiūros ir kasdienių burnos higienos ritualų svarba.
Statistika rodo, kad vaikų dantims yra skiriamas pernelyg mažas dėmesys: net 86 proc. 7-8 metų amžiaus vaikų dantys jau yra pažeisti ėduonies. Deja, neretai manoma, kad pieninių dantų taisyti nėra būtina – juk jie vis tiek iškris. Tokia nuostata yra net labai žalinga – juk dėl sugedusių dantų vaikams tenka patirti dideles kančias, jiems sunkiai sekasi užmigti naktimis, o vizito pas odontologą „laukiama“ kaip didžiausio siaubo. Jei vaikai prie odontologinių procedūrų bus pratinami dar nuo mažumės, tai tikrai nekels panikos, ir vaikai ims suprasti rūpinimosi dantimis svarbą.
Dažniausia dantukų liga – kariesas. Tai įgyjama (genetiškai nepaveldima), infekcinė (bakterijų sukeliama) liga, kuri pasireiškia danties irimu. Jei blogai nuvalome ar nenuvalome dantų apnašas, kuriose yra bakterijų, dantys pradeda “tirpti” ir atsiranda “skylutės”. Bakterijos gali sukelti ir kitas burnos ligas – dantenų uždegimą, periodontitą. Todėl norint, kad burnos būklė liktų sveika, būtina tinkamai valytis dantukus.
Pieniniai dantys dažniausiai pradeda dygti šešių mėnesių kūdikiui, o visi turi sudygti apytiksliai iki trejų metų. Jei trejų metų vaikas dar neturi visų 20 pieninių dantų, būtina gydytojo odontologo apžiūra ir konsultacija.
Pieninių dantų priežiūra turėtų prasidėti vos tik pasirodžius baltam gražuoliui. Iš pradžių galima naudoti marlės atraižas, sudrėkintas drungnu virintu vandeniu, o vėliau – specialų kūdikių dantims skirtą šepetėlį (kai išdygs pieniniai kandžiai). Taip valyti lygius priekinius dantukus galima tol, kol neišgysta pirmieji krūminiai dantukai ( 1-1,5 metų). Šie dantukai turi vageles, todėl būtina pradėti naudoti minkštą vaikišką dantų šepetėlį. Labai svarbu, kad dantų šepetėlio šereliai būtų minkšti, o jo galvutė turi būti tinkamo dydžio, atsižvelgiant į vaiko amžių. Per dideliu šepetėliu nepavyks pasiekti visų sunkiai išvalomų vietų. Pagrindinė rekomendacija tėveliams – vaikų dantukus valyti sukamaisiais judesiais ir iš visų pusių. Pradėjus valyti krūminius dantukus šepetėliu galima šerelius suvilgyti befluore vaikiška dantų pasta ir taip pratinti vaiką prie jos skonio. Tol, kol vaikas nemoka išsiskalauti burnos nenurydamas skysčio, reikia naudoti befluores vaikiškas pastas. Pradėjus naudoti fluoro turinčią pastą iš pradžių tik suvilgome ja šepetėlio šerelius. Po pusės metų pastos dedame pagal vaiko rankos mažojo piršto nagelio ilgį. Vaikui augant nagelis ilgėja, todėl pastos reikia vis daugiau. Labai svarbu pratinti vaikus valyti dantis du kartus per dieną – kuo anksčiau vaikas to išmoks, tuo greičiau susiformuos šis teigiamas įprotis. Maži vaikai dar nemoka tinkamai valyti dantų – tam paprasčiausiai stinga įgūdžių. Dėl šios priežasties tėveliams reikia pasistengti, kad vaiko dantys būtų tinkamai išvalomi.
Iki septynerių ar aštuonerių metų, kol vaikas nemoka rašyti rašytinių raidžių, dantis turi valyti tėvai, nes iki to laiko vaikas tikrai negali atlikti tikslių judesių ir kokybiškai išsivalyti. Jei vaikui yra padidėjusi ėduonies rizika, tėveliai padėti išsivalyti dantis turėtų ir vyresniam vaikui. Tarpdančių siūlu tėvai vaikams dantis turi valyti iki 12 metų. Verta rinktis tarpdančių siūlą, impregnuotą fluoridu. Jis tuomet patenka į tarpdančius ir suteikia papildomą apsaugą nuo ėduonies. Savarankiškai išsivalyti dantis išmoksta 7-8 metų vaikai.
Svarbu, kad dantų valymas vaikui taptų maloniu įpročiu, todėl dantys turi būti kasdien reguliariai. Prieš miegą ir jau išsivalius dantis vaikui nereikėtų nieko valgyti, o jei norima gerti, tiesiog duoti vandens. Dar vienas naudingas vaiko įprotis galėtų būti burnos skalavimas vandeniu dieną po valgio. Tai labai paprastas būdas sumažinti maisto likučių kiekį burnoje ir taip papildomai apsaugoti dantukus.
Nuomonė, kad pieninių dantų gydyti nereikia, nes jie galiausiai vis vien iškris, yra neteisinga. Visų pirma, pieniniai dantys padeda vystytis vaiko žandikauliui, formuoja veidą ir turi įtakos augimui bei svoriui. Virškinimo organų sistemos veikla yra geresnė, kai maistas gerai sukramtomas. Sugedusių dantukų skausmas pakeičia vaiko mitybą, elgesį. Negydomi dantys sukelia infekciją, kuri gali negrįžtamai pažeisti nuolatinių dantų užuomazgas ar sukelti infekcijos plitimą visame organizme. Priešlaikinis pieninių dantų netekimas turi įtakos neteisingam sukandimui. Pieninis dantukas palaiko vietą nuolatiniam dantukui, todėl per anksti jo netekus, naujas gali išdygti kreivai. Todėl pieninius dantis yra būtina gydytis. Specialiai pieninių dantukų gydymui sukurta daug spalvotų plombų, kuriomis mažieji pacientai ypač džiaugiasi.
Dantų ir visos burnos ertmės sveikatai daug įtakos turi mityba ir jos režimas. Nevisavertė mityba gali sukelti kietųjų audinių vystymosi defektus. Dėl to dantys gali būti mažiau atsparūs karieso vystymuisi. Svarbu ne tik maisto sudėtis, bet ir valgymo dažnis. Kuo dažniau burnoje yra maisto, tuo ilgiau yra tinkama terpė vystytis kariesui. Todėl rekomenduojama dažnai neužkandžiauti.
Pirmas apsilankymas pas gydytoją odontologą – tai puiki proga vaikui susipažinti su gydytojo odontologo kabinetu, jo personalu, ir taip išvengti odontologinių procedūrų baimės. Kuo anksčiau pradedama su vaiku lankytis pas dantų gydytojus, tuo labiau jis pripranta prie aplinkos ir procedūrų. Ruošiantis vizitui pas odontologą tėvams rekomenduojama per daug smulkiai nepasakoti apie ten laukiančias procedūras. Per daug informacijos apie dantų taisymą (gręžimą, plombavimą) gali tik dar labiau sustiprinti vaiko nerimą. Taip pat svarbu neperduoti vaikui savo asmeninių baimių. Prieš einant pas odontologą vaikui geriausia tiesiog papasakoti, kad gydytojas suskaičiuos dantukus ir patikrins ar gerai juos valote namuose.
 
 
Naudoti šaltiniai:
 
https://centrodenticija.lt/blogas/kasdiene-vaiko-dantu-prieziura-kokia-ji/
https://sypsenosakademija.lt/straipsniai/vaiku-dantu-prieziura /https://nmc.lt/apie-sveikata/dantu-ligos-protezavimas-implantavimas/pieniniai-dantys/
https://www.zok.lt/vaiku-dantu-gydymas-ka-svarbu-zinoti
https://www.tv3.lt/naujiena/gyvenimas/1048047/pieniniu-dantu-prieziura-viska-ka-butina-zinoti
 
Visuomenės sveikatos specialistė Jolanta Legavičienė
 
Pieniniai dantys (nuotr. Shutterstock.com)