Nuo penktadienio, kai pradėjo veikti koronaviruso (COVID-19) plitimui stabdyti skirta mobilioji programėlė KORONA STOP LT, ją jau spėjo parsisiųsti 57,5 tūkst. naudotojų, arba 2 proc. Lietuvos gyventojų. Programėlė fiksuoja galimą kontaktą su užsikrėtusiuoju koronavirusu, kontakto trukmę ir riziką ir taip įspėja gyventojus apie jiems galintį kilti pavojų.

„Per tris dienas pasiektas skaičius džiugina ir rodo, kad gyventojai yra sąmoningi ir rūpinasi savo bei kitų žmonių saugumu pandemijos akivaizdoje. Tikimės, kad vartotojai ir toliau aktyviai diegsis šią programėlę, o jos naudą visi pajusime jau netrukus“, – sako sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga.

Tokio tipo programėlės naudojamos ir kitose Europos šalyse.

Specialistų teigimu, apčiuopiamą rezultatą programėlė duotų tuomet, jeigu ja naudotųsi bent 60 proc. šalies gyventojų. Tiesa, kol kas nei viena Europos valstybė tokio rezultato dar nėra pasiekusi. Šiuo metu pagal sąlytį fiksuojančios programėlės parsisiuntimų skaičių Europoje pirmauja Suomija – šiuo metu ją yra parsisiuntę apie 45 proc. šalies gyventojų. Airijoje parsisiuntimų skaičius siekia 42 proc., Portugalijoje ir Vokietijoje – po 24 proc. šalies gyventojų.

Latvijoje, kur programėlė buvo paleista šiemet birželį, ja naudojasi 205 tūkst. arba 11 proc. šalies gyventojų. Estijoje programėlė startavo rugpjūčio mėnesį, o jos naudotojų šiuo metu yra 105 tūkst., arba 8 proc. gyventojų.

SAM Spaudos tarnyba