Šalies laboratorijos nuo koronaviruso pandemijos pradžios jau ištyrė daugiau nei 1,1 mln. ėminių iš nosiaryklės. Šie molekuliniai tyrimai, vadinami genetiniais arba PGR testais, nustato viruso genetinę medžiagą (RNR) organizme ir parodo, ar žmogus tyrimo metu serga virusu ir ar yra potencialus ligos nešiotojas.

21 laboratorija visoje Lietuvoje kiekvieną darbo dieną ištiria 10-15 tūkst. ėminių, savaitgaliais – kiek mažiau. Tyrimų rezultatai, skaičiuojant nuo ėminio patekimo į laboratoriją dienos, pacientus pasiekia per 24 val. Tam tikrais atvejais tyrimas gali būti kartojamas, tuomet rezultatai gali būti pateikiami per 36–48 val.

Siekiant laiku diagnozuoti ir pagydyti COVID-19 ligą bei užkirsti kelią jos plitimui, PGR tyrimai pirmiausiai atliekami turintiems koronavirusui būdingus simptomus, kai asmuo karščiuoja, kosėja ar kankina dusulys. Šie testai taip pat atliekami didžiausios rizikos grupei priskiriamiems žmonėms, pavyzdžiui, grįžusiems iš pandemijos paveiktų šalių arba turėjusiems artimą kontaktą su infekuotais pacientais.

Tyrimas atliekamas paėmus nosiaryklės mėginį, nes virusas patenka į žmogaus organizmą oro lašeliniu būdu – per kvėpavimo takus. Kvėpavimo takų ląstelėse virusas dauginasi, todėl mėginyje galima aptikti viruso RNR.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informuoja, kad šiuo metu Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) vykdo konkursą PGR tyrimams reikalingų mėgintuvėlių įsigijimui. Pagrindinis konkursas skirtas įsigyti 410 tūkst. vnt. mėgintuvėlių tebevyksta dėl ilgai vykstančių viešųjų pirkimų procedūrų.

Šią savaitę buvo sudaryta konkurso nugalėtojų eilė. Pirmos vietos laimėtojas atsisakė sudaryti sutartį, nurodydamas, jog gamintojas nebetiekia produkcijos. Todėl galimybė sudaryti sutartį atiteko antros vietos laimėtojui, tačiau tuo pačiu prasitęsė procedūros reikalingos sudaryti sutartį.

NVSPL atkreipia dėmesį, kad dėl viešųjų pirkimų netobulumo, gyventojai negali nukentėti, todėl paaiškėjus šiai situacijai, buvo nuspręsta vykdyti papildomą pirkimą neskelbiamų derybų būdu – tam, kad būtų užtikrintas būtinas mėgintuvėlių kiekis. Todėl NVSPL specialistai apklausė daugiau nei 10 Lietuvoje esančių mėgintuvėlių tiekėjų. Keturi tiekėjai turi galimybę pristatyti mėgintuvėlius reikiamu laiku, su jais yra sudaromos sutartys.

Taigi šiuo metu su keturiais tiekėjais jau yra sudarytos sutartys dėl daugiau nei 200 000 vnt. mėgintuvėlių (iš jų daugiau nei 100 tūkst. NVSPL turėtų pasiekti rytoj), kurių pakaks užtikrinti mėgintuvėlių poreikį iki baigsis pirmiau minėtos ilgai besitęsiančios pagrindinio pirkimo procedūros, reikalingos įsigyti 410 tūkst. vnt. mėgintuvėlių.

NVSPL pabrėžia, kad mėgintuvėlių reikiamas kiekis pagal testavimo apimtis yra užtikrintas ir dėl to tyrimams sutrikti nėra pagrindo.

SAM Spaudos tarnyba