Daliai vakcinos nuo koronaviruso (COVID-19) kūrėjų jau įžengus į trečiąją klinikinių tyrimų stadiją, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sudaryta speciali darbo grupė pradėjo rūpintis saugiu ir sklandžiu vakcinos atgabenimu ir saugojimu. Ministrų kabinetas per trečiadienio posėdį pritarė SAM siūlymui įsigyti farmacijos kompanijos „AstraZeneca“ vakcinos transportavimo paslaugas ir skirti 20 tūkst. eurų šioms paslaugoms įsigyti.

Kartu su kitomis Europos Sąjungos šalimis dalyvaudama bendrame Europos Komisijos organizuojamame vakcinos pirkime, Lietuva jau apsisprendė iš „AstraZeneca“ įsigyti 1,86 mln. vakcinos dozių, kai tik vakcina bus pagaminta.

Išankstinės pirkimo sutartys taip pat yra sudarytos su farmacijos kompanijomis „Janssen Pharmaceutica NV“ ir „Sanofi-GSK“.

SAM primena, kad Lietuva siekia įsigyti 70 proc. šalies gyventojų paskiepyti reikalingą vakcinų kiekį, taip pat vakcinų įsigijimus diversifikuoti tarp kelių gamintojų. Atsižvelgiant į medikų rekomendacijas, toks vakcinų kiekis reikalingas kolektyviniam imunitetui susiformuoti.

Vakcinos pateks į rinką tik užbaigus jų klinikinius tyrimus.

SAM Spaudos tarnyba