Lapkričio 18 d. Europa jau 13 kartą mini Europos supratimo apie antibiotikus dieną, pasaulis – šeštąjį kartą Pasaulio supratimo apie antimikrobinius vaistus savaitę. Šių iniciatyvų tikslas – didinti suvokimą apie antimikrobinį atsparumą, informuoti apie teisingo antimikrobinių preparatų vartojimo svarbą, skatinti tinkamą antibiotikų vartojimą sveikatos priežiūros įstaigose ir visuomenėje, siekiant išvengti tolesnio antimikrobinio atsparumo atsiradimo ir plitimo.

Šiemet supratimo apie antibiotikus iniciatyvos minimos COVID-19 pandemijos metu. Šioje situacijoje  antimikrobinio atsparumo problema išlieka kaip niekada aktuali.

Remiantis Higienos instituto pateikta informacija, netinkamas antimikrobinių vaistų vartojimas, atsparių mikroorganizmų atsiradimas ir plitimas eilę metų įvardijami kaip grėsmė visuomenės sveikatai. Siekiant atkreipti visuomenės, sveikatos priežiūros specialistų, politikų dėmesį ir didinti supratimą apie teisingą antibiotikų vartojimą, 2008 m. lapkričio 18 d. pirmą kartą paminėta Europos supratimo apie antibiotikus diena. Tai Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro iniciatyva, remiama Europos komisijos ir minima kasmet lapkričio 18 d.

Lietuvoje Europos supratimo apie antibiotikus diena minima nuo 2008 m. Vykdomų veiklų tikslas – skleisti žinią, kad nuo kiekvieno iš mūsų priklauso, ar išsaugosime antibiotikų efektyvumą ir pažabosime atsparias bakterijas. Šią iniciatyvą palaiko ir dalyvauja Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerija, Higienos institutas, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, Nacionalinis sveikatos priežiūros centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos, Antimikrobinio atsparumo apskrityse valdymo grupės, asmens sveikatos priežiūros įstaigos, savivaldybių visuomenės sveikatos biurai. Higienos institutas, skirdamas savo atstovą, atsakingą už bendradarbiavimą su Europos ligų prevencijos ir kontrolės centru, koordinuoja Europos supratimo apie antibiotikus dienos veiklų įgyvendinimą Lietuvoje.