Paskutiniu metu žiniasklaidoje pasirodė nemažai interpretavimų dėl Jungtinių Tautų (JT) Narkotinių medžiagų komisijos 2020 gruodžio 2 d. sprendimo išbraukti kanapes ir kanapių dervą iš 1961 m. Bendrosios narkotinių medžiagų konvencijos IV sąrašo.  Ką tai reiškia? Ar pasikeis kanapių kontrolė po tokio JT Narkotinių medžiagų komisijos sprendimo? Į šį klausimą atsako Narkotikų, tabako ir kontrolės departamento specialistai.

Departamento specialistai pabrėžia, kad minėtos medžiagos liko kontroliuojamos, kaip ir buvo, kaip I sąrašo narkotinės medžiagos pagal Konvencijoje nustatytą I sąrašo kontrolės mechanizmą, t. y. panaudojimą tik medicinos ir mokslo tikslais. Beje, specialistai atkreipia dėmesį, kad heroinas taip pat yra įrašytas į Konvencijos I sąrašą. Svarbu pažymėti, kad Konvencijoje narkotinės medžiagos nėra skirstomos į lengvas ar sunkias. Skirstymas į sąrašus yra grįstas aiškiais kriterijais: medžiagų panaudojimu medicinos ir mokslo tikslais, bei atitinkamų kontrolės mechanizmų nustatymu vykdant tokią veiklą su sąrašo medžiagomis.

Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacija, kurios pagrindu buvo priimtas aptariamas Komisijos sprendimas, buvo motyvuojama tuo, kad kanapių ir kanapių dervos priklausymas IV sąrašui trukdo medicinos ir mokslo plėtrai šioje srityje, todėl tikslinga būtų jas palikti I sąraše ir taip atverti kelią kanapėse esančių veikliųjų medžiagų tyrimams ir panaudojimui gydymo tikslais.

Pasak NTAKD, visos balsavusios už šį sprendimą Komisijos šalys narės patvirtino, kad šis sprendimas neturi ir negali būti aiškinamas, kaip žingsnis link kanapių vartojimo liberalizavimo, kad dėl šio sprendimo kanapių kontrolė nemažėja, o išlieka tokia pati, kokia buvo. Taip pat šalys pabrėžė, kad balsavo už sprendimą išbraukti kanapes ir kanapių dervą iš IV sąrašo, siekdamos, jog nebūtų užkirstas kelias jų panaudojimui medicinos ar mokslo tikslais.

Departamento direktoriaus pavaduotojos Gražinos Belian nuomone, toks JT Narkotinių medžiagų komisijos sprendimas atveria kelią plačiai naudoti kanapes mokslo, medicinos tikslais, tačiau, tai jokiu būdu nereiškia, kad šiai medžiagai yra taikomas švelnesnis kontrolės režimas arba ši medžiaga tapo mažiau pavojinga, o kanapių, kaip ir bet kurio kito narkotiko, vartojimas rekreaciniais tikslais ir toliau lieka nelegalus.

Svarbu paminėti, kad pagal Konvencijos nuostatas kiekviena Konvencijos šalis gali nusistatyti ir griežtesnį kontrolės mechanizmą narkotinėms medžiagoms nei yra nustatytas Konvencijoje.

Daugiau informacijos galima rasti čia