Vyriausybei nustačius, kad karantino metu valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse bei privačiame sektoriuje darbas organizuojamas ir klientai aptarnaujami nuotoliniu būdu, jei įmanoma, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai (NVSC) paaiškina, kaip tai prisideda stabdant koronavirusinės infekcijos (COVID-19) plitimą.

NVSC Vilniaus departamento direktorės Rolandos Lingienės teigimu, koronavirusinei infekcijai neslūgstant, ypač svarbu, kad būtų sumažinti žmonių socialiniai kontaktai. Jeigu kontaktų nebus, nebus ir rizikingą sąlytį turėjusių asmenų. Tai reiškia –  nutraukiama infekcijos plitimo grandinė.

„Darbas nuotoliniu būdu leidžia užtikrinti, kad į vieną vietą nesusiburtų žmonės, namų ar socialinėje aplinkoje turintys kitų kontaktų, ir taip būtų išvengta galimo infekcijos išplitimo, kas, kaip rodo praktika, įmonėse, organizacijose, įstaigose dažnai ir atsitinka, jeigu į jas infekcija „patenka“, – sako R. Lingienė.

Kitaip tariant, visuomenės sveikatos specialistai ragina imtis priemonių, leidžiančių sumažinti žmonių susibūrimą į vieną vietą, sąveiką tarp žmonių. Tai galioja tiek kalbant apie nuotolinį darbą, tiek apie bet kokį kitą žmonių bendravimą.

Vyriausybės sprendimu, išimtis dėl nuotolinio darbo ir nuotolinio klientų aptarnavimo taikoma tais atvejais, kai atitinkamas funkcijas (darbą) būtina atlikti darbo vietoje, užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi, būtinos visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija