Siekiant suvaldyti valstybės lygio ekstremaliąją situaciją, sveikatos priežiūros specialistų trūkumą gydymo įstaigose, kuriose gydomi COVID-19 liga sergantys pacientai, bus galima kompensuoti esamais kitų profesinių kvalifikacijų sveikatos priežiūros specialistais. Tai numato sveikatos apsaugos ministro įsakymas.

Tai reiškia, kad gydymo įstaigose, kai didinamas lovų skaičius ar gydymo paslaugų apimtis koronaviruso infekcija sergantiems pacientams gydyti, gali būti papildomai pasitelkti ir kiti sveikatos priežiūros specialistai.

Į ligoninę guldomiems COVID-19 sergantiems pacientams gydymo paslaugas galėtų teikti gydytojai specialistai pagal savo (gydytojo specialisto) profesinę kvalifikaciją ir medicinos gydytojo profesinę kvalifikaciją, kurių kompetencijos nurodytos atitinkamose Lietuvos medicinos normose.

Didelę dalį slaugytojo padėjėjo veiksmų galėtų atlikti ne tik slaugytojo padėjėjai, bet ir kiti asmens sveikatos priežiūros specialistai, t. y. biomedicinos technologai, dietistai, ergoterapeutai, išplėstinės praktikos vaistininkai, kineziterapeutai, masažuotojai, medicinos genetikai, medicinos psichologai, optometrininkai, paramedikai, radiologijos technologai, skubiosios medicinos pagalbos paramedikai.

Prieš imdamiesi darbo, minėtieji specialistai turi būti išklausę gydymo įstaigos vadovo patvirtintus ne trumpesnės nei 3 val. trukmės darbo su koronaviruso infekcija sergančiais pacientais apmokymus.

Sveikatos apsaugos ministro įsakymu taip pat numatyta, kad nustačius COVID-19 protrūkį gydymo įstaigos padalinyje, sprendimą dėl paslaugų teikimo tęsimo arba nutraukimo jame priima tos gydymo įstaigos vadovas, atsižvelgęs į infekcijų kontrolės specialisto siūlymus, o apie sprendimą informuoja Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC). Paslaugos gali būti atnaujinamos, tik likvidavus COVID-19 židinį ir apie tai pranešus NVSC.

Be to, siekiant, kad koronaviruso tyrimai būtų atliekami kuo tikslingiau, nuo šiol prieš perkeliant pacientą iš vieno stacionarinės gydymo įstaigos skyrių į kitą skyrių arba iš vienos stacionarinės gydymo įstaigos į kitą, koronaviruso tyrimas PGR metodu atliekamas tik tiems pacientams, kuriems nėra diagnozuota COVID-19, t. y. jie neserga ar nėra persirgę koronavirusu.

Įsakymu taip pat suvienodinama asmenų ištyrimo dėl COVID-19 ligos tvarka, patenkant į stacionarines psichosocialinės reabilitacijos paslaugas teikiančias gydymo įstaigas – ji bus tokia pati kaip ir patenkant su medicininės reabilitacijos paslaugas teikiančiomis gydymo įstaigomis.

SAM Spaudos tarnyba