Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) atnaujino rekomendacijas dėl teismų darbo organizavimo karantino metu. Primenama, kad fizinius teismo posėdžius galima organizuoti tik išskirtiniais atvejais, kai jų negalima nukelti vėlesniam laikui. Galimybė teismo posėdį organizuoti fiziškai įvertinama individualiai atsižvelgiant į kiekvienos bylos aplinkybes. Taip pat posėdžiuose gali dalyvauti tik asmenys, kurių dalyvavimas būtinas. Be to, turi būti valdomi darbuotojų srautai. 

Karantino metu visos teismo funkcijos turi būti vykdomos nuotoliniu būdu. Išimtys taikomos, kai gyventojai, atlikdami savo pilietines pareigas privalo užtikrinti procesines teises, pavyzdžiui, susipažinti su bylos medžiaga, o jų dalyvavimas teismo posėdžiuose yra būtinas. Galimybė teismo posėdį organizuoti fiziškai įvertinama individualiai atsižvelgiant į kiekvienos bylos aplinkybes.
Teisėjų, teismo personalo darbas ir lankytojų aptarnavimas turės būti organizuojamas nuotoliniu būdu, išskyrus atvejus, kai atitinkamas funkcijas būtina atlikti darbo vietoje.

Rekomendacijose atkreipiamas dėmesys, jog turi būti valdomi darbuotojų srautai. Jei yra galimybė, skirtingiems darbuotojų srautams turėtų būti taikomi skirtingi darbo pradžios, pabaigos ir pietų pertraukos laikai. Taip pat skatinama užtikrinti, jog skirtingų grupių asmenys neturėtų kontaktų bendro naudojimosi patalpose. Visi darbuotojai turi dėvėti apsaugines veido priemones.

SAM primena, kad fizinio teismo posėdžio metu visi posėdžio dalyviai privalo tinkamai dėvėti nosį ir burną dengiančias asmens apsaugos priemones, laikytis ne mažesnio nei 2 metrų atstumo nuo kitų asmenų, posėdžių salėje turi būti sudaryta galimybė rankų dezinfekcijai, per posėdį skelbiamų pertraukų metu ir po posėdžių patalpos turi būti išvėdinamos, po posėdžių liečiami paviršiai turi būti dezinfekuojami.

Sveikatos apsaugos ministerija atkreipia dėmesį, kad asmenims vykstant į teismus ar teisėsaugos institucijas, apribojimas palikti gyvenamąją vietą ar vykti į kitos savivaldybės teritoriją nėra taikomas, kadangi tai yra išvykimas dėl pagrįstų priežasčių.

Su rekomendacijomis susispažinti galite čia.

SAM Spaudos tarnyba