Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras gruodžio 17 d. jau trečiąjį kartą baigė įgyvendinti beveik keturis mėnesius trukusią programą „Bendrojo ugdymo mokyklų darbuotojų gebėjimų visuomenės psichikos sveikatos srityje stiprinimas“.

Psichikos sveikata yra labai svarbi šiuolaikinėje visuomenėje, nes 1 iš 5 žmonių turi psichikos problemų. Dauguma iš mūsų pažįstame žmogų, turintį tokių problemų. Šie žmonės dažnai kenčia tyliai ir yra vieniši.

Kas yra psichikos sveikata? Psichikos sveikata – tai emocinis ir dvasinis atsparumas, leidžiantis patirti džiaugsmą, ištverti skausmą, nusivylimą, liūdesį.

Psichikos sutrikimų riziką sumažina sveikas gyvenimo būdas, tinkamas darbo ir poilsio režimas, sveika mityba, žalingų įpročių atsisakymas.

Šį kartą mokymuose dalyvavo dvi Vilkaviškio rajono bendrojo ugdymo mokyklos: Vilkaviškio r. Alvito pagrindinė mokykla-daugiafunkcis centras, Vilkaviškio „Ąžuolo“ progimnazija. Mokymų tikslas – didinti mokyklų darbuotojų žinias apie vaikų ir paauglių psichikos sveikatą ir stiprinti jų gebėjimus praktiškai pritaikyti žinias ir nuostatas apie psichikos sveikatą,  reikalingas spręsti sudėtingas kompleksines situacijas, kylančias dirbant su vaikais ar paaugliais. Bendra mokymų trukmė – 40 valandų. Iš jų 8 valandos yra skirtos nuotoliniams mokymams, o likusios 32 valandos – kontaktiniam darbui su darbuotojais, dalyvaujančiais mokymuose. Mokymai vykdomi 3–8 mėnesius rengiant mokymų užsiėmimus darbuotojams  ne rečiau kaip vieną kartą per mėnesį. Vieno mokymų užsiėmimo trukmė – ne mažiau kaip 2 valandos.

Kadangi dėl susidariusios padėties šalyje (Covid-19 viruso pandemija) dauguma konsultacijų vyko „ZOOM“ platformoje, tai pedagogų pageidavimu, veiklos buvo orientuotos į savęs pažinimą. Konsultacijų metu vyko teorinis ir praktinis darbas su grupe. Buvo diskutuojama apie aspektus (minčių valdymas, streso valdymas, savęs suvokimas, empatija ir kt.), kurie prisideda prie psichinės sveikatos stiprinimo. Gebėjimų stiprinimo grupės narių skaičius – 24. Visi konsultacijose dalyvavę ugdymo įstaigų darbuotojai, veiklas įvertino teigiamai. Su programos dalyviais buvo nuolat reflektuojama apie tai, kaip jie jaučiasi, kokius jausmus išgyvena, kadangi laikotarpis sunkus ir neįprastas.

Gebėjimas pasirūpinti savo emocine sveikata turi glaudų ryšį su fizine sveikata – atsparumu virusinėms ligoms. Mūsų fizinis imunitetas didele dalimi priklauso nuo emocinės būsenos, todėl Covid-19 grėsmės akivaizdoje kaip niekad svarbu rasti sau tinkamus būdus emocinei pusiausvyrai palaikyti.

Rūpinkimės savimi visus metus ir likime sveiki.