Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), kaip ir buvo pranešta anksčiau, iš gydymo įstaigų gavęs informaciją apie mirties nuo koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejus ir atvejus, kai mirusieji buvo užsikrėtę COVID-19, bet mirė dėl kitų priežasčių, kuri nebuvo pateikta laiku pagal Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) nustatytą tvarką, šiuos duomenis įtraukia į statistiką.

NVSC informuoja, kad praėjusią parą nuo COVID-19 mirė 42 žmonės, dar apie 88 mirties atvejų pateikti pranešimai, kurių gydymo įstaigos nebuvo pateikusios laiku, kaip numatyta galiojančioje, SAM patvirtintoje tvarkoje.

Taip pat gruodžio 31 d. gauta informacija apie 19 mirties atvejų, kai asmenys mirė užsikrėtę COVID-19, bet, medikų vertinimu, pagrindinė mirties priežastis yra kita. Dar 58 tokių atvejų, apie kuriuos pranešta šiandien, yra atvejai, kai gydymo įstaigos atsiuntė laiku nepateiktus pranešimus, kaip numatyta galiojančioje tvarkoje.

Kaip ir buvo anksčiau, t. y. visą pandemijos laikotarpį, NVSC kasdien pateikia informaciją apie tuos mirties atvejus, apie kuriuos tą parą gavo pranešimus iš gydymo įstaigų, nepaisant, kokia yra žmogaus mirties data. Tai buvo nuolat pabrėžiama ir nuolat akcentuojama, pateikiant informaciją visuomenei, ką kasdien ir darė NVSC, nurodydamas ir mirusiųjų amžiaus grupes, ir informaciją apie turėtas gretutines patologijas, ir asmenų užsikrėtimo aplinkybes, kurios nustatytos epidemiologinės diagnostikos metu.

NVSC atkreipia dėmesį, kad mirčių neatitikimą pagal gydymo įstaigų NVSC pateiktus pranešimus ir informaciją Elektroninėje sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinėje sistemoje įvertino NVSC ir NVSC kreipėsi į Registrų centrą ir gydymo įstaigas, siekiant sutikrinti duomenis. Viešojoje erdvėje pateikiama informacija, kad neatitikimą pastebėjo kitos įstaigos yra netiesa, apie neatitikimą pranešė ir veiksmų ėmėsi NVSC.

Svarbu ir tai, kad NVSC iš karto pasiūlė problemos sprendimo būdą ir techniškai jau kurį laiką yra pasiruošęs informacijos apie mirties atvejus gavimo proceso tobulinimui, tačiau vis dar galioja tvarka, nustatyta ministro įsakymu, kaip informacija turi būti pateikta NVSC, t. y. pateikiant skubų pranešimą.

NVSC yra įstaiga, kuri gauna informaciją nustatyta tvarka, kurią nustatė ne pats centras. NVSC gauna informaciją iš gydymo įstaigų, joms pateiktus tam numatytą formą, kaip ir yra numatyta teisės aktuose.

NVSC primena, kad jau gruodžio 10 d. raštu kreipėsi į Registrų centrą, prašydamas pateikti duomenis apie visus Elektroninėje sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinėje sistemoje registruotus mirties nuo COVID-19 ligos atvejus, pateikiant detalią informaciją.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija