Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) šiomis dienomis pasirašo naujas sutartis dėl COVID-19 tyrimams būtinų priemonių įsigijimo dar rudenį pradėtuose viešuosiuose pirkimuose atviro konkurso būdu. Tai didžiausios vertės centralizuotas priemonių, skirtų COVID-19 tyrimams atlikti, pirkimas Lietuvos istorijoje. Perkamas priemonių kiekis planuotas pusmečiui.

„Vienas pirmųjų esminių sprendimų, atėjus vadovauti NVSPL, buvo viešųjų pirkimų strategijos pakeitimas ir jų inicijavimas tokiu būdu, kad priemonių vieno pirkimo metu būtų įsigyjamas didesnis kiekis negu anksčiau. Taip mažinama rizika priemonėms pasibaigti nespėjus įvykti kitiems viešiesiems pirkimams, kurių trukmė yra bent keletas mėnesių. Labai džiugu pagaliau sulaukti šių viešųjų pirkimų rezultatų, nes, įsigijus didesnį kiekį, atsiranda galimybės ir rezervo kūrimui“, – sako NVSPL vadovas Danas Bakša, įstaigai vadovaujantis nuo 2020 m. spalio mėnesio.

NVSPL jau anksčiau yra pristačiusi 3 žingsnių tvaraus tiekimo programą, kurios viena iš dalių yra pasyviojo rezervo sukūrimas. Tai padėtų ateityje išvengti galimų testavimo sutrikimų, tokių kaip priemonių tiekimo sustojimas, logistikos trikdžiai, priemonių trūkumas rinkoje, staigūs poreikio šuoliai ir t. t.

Sutartys dėl priemonių įsigijimo sudaromos su pirmos vietos laimėtojais, pasiūliusiais mažiausią kainą. Pirkimus vykdo VšĮ CPO LT.

Sutartis dėl 1 mln. 830 tūkst. vnt. centrifūginių mėgintuvėlių įsigijimo sudaroma su MB „ReiLaboratorium“. Vieneto kaina: 0,11 EUR. Palyginimui – paskutinio atviro konkurso laimėtojo vieneto kaina – 0,12 EUR.

Sutartys dėl 1 mln. 830 tūkst. vnt. tamponėlių ėminių paėmimui iš nosiaryklės ir 1 mln. 830 tūkst. vnt. tamponėlių ėminių paėmimui iš gerklės sudaromos su UAB „Mediq Lietuva“. Vieneto kaina – 0,12 EUR. Palyginimui – paskutinio atviro konkurso laimėtojo vieneto kaina – 0,30 EUR.

Sutartis dėl 7 tūkst. 320 vnt. (po 500 ml) virusinės terpės įsigijimo sudaroma su UAB „North speed“. Vieneto kaina – 5,93 EUR. Palyginimui – paskutinio atviro konkurso laimėtojo vieneto kaina – 6,90 EUR.

NVSPL taip pat perka 1 mln. 488 tūkst. vnt. PGR reagentų ir 1 mln. 432 tūkst. vnt. RNR reagentų. Šių reagentų pirkimas išskaidytas į skirtingas dalis dėl skirtingų laboratorijų įrangos specifikos. Sutartys jau sudarytos su UAB „Diamedica“ dėl dviejų pirkimo dalių. Dalis sutarčių jau išsiųsta tiekėjams pasirašymui, o dalis pirkimų dar nėra pasibaigę, sutarčių sudarymo laukiama mėnesio viduryje.

Pažymėtina, jog valstybė neprivalės išpirkti visų sutartimis numatytų kiekių. Sutartyse yra numatyta galimybė neišpirkti viso kiekio, tiek pasikeitus epidemiologinei situacijai, tiek ir dėl kitų priežasčių.

NVSPL informacija