Dėl COVID-19 mutacijų ir jų išplitimo rizikos Europos Sąjungos (ES) šalyse, Lietuvoje ir toliau išlieka griežtesnės koronaviruso plitimo valdymo priemonės keliautojams, atvykstantiems iš paveiktų šalių.

Paveiktų šalių sąraše ir toliau išlieka šalys, kuriose nustatytas mutacijų plitimas, taip pat ir ES šalys, kurios Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) žemėlapiuose pažymėtos raudona spalva. Iš paveiktų šalių sąrašo išbraukta Islandija, Gvadelupa, Reunjonas, Martinika. Norvegijos atveju paveiktu regionu laikomas tik Oslas.

Šiuo metu jau daugelyje ES ir pasaulio šalių fiksuojami naujų koronaviruso mutacijų atvejai, tačiau 7 pasaulio šalyse stebimas susirūpinimą keliančių naujų koronaviruso mutacijų plitimas: Airijoje, Danijoje, Jungtinėje Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystėje, Nyderlanduose, Brazilijoje, Izraelyje ir Pietų Afrikos Respublikoje.

Ir toliau iš paveiktų šalių atvykusiems asmenims bus privaloma turėti tyrimo rezultatą, atliktą 48 val. iki atvykimo, arba atlikti tyrimą atvykus į Lietuvą. Taip pat privaloma 14 dienų izoliuotis, su galimybe susitrumpinti izoliaciją, savo lėšomis 10 dieną atlikus tyrimą.

IŠIMTYS. Yra numatytos išimtys, kada reikalavimas dėl tyrimų atlikimo ir / ar izoliacijos yra netaikomas. Svarbu tai, kad išimtis gali būti pritaikyta tik numatytais atvejais ir tada, kai žmogaus kelionės tikslas yra susijęs su išimtyse numatytų darbo funkcijų vykdymu ar esminių poreikių užtikrinimu. Visi asmenys, kuriems taikomos izoliacijos išimtys, privalės turėti numatytą išimtį įrodančius dokumentus, kuriuos, pareikalavus, privalės pateikti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistams ar pareigūnams, atliekantiems tikrinimą dėl izoliavimo reikalavimų laikymosi.

Net ir tiems asmenims, kuriems taikomos tyrimų atlikimo ar izoliacijos išimtys, 14 dienų nuo atvykimo į Lietuvos Respubliką dienos reikės riboti asmenų, su kuriais bendraujama, skaičių. Dirbantiems asmenims rekomenduojama tik nuvykti į darbą ir namus, jei nėra galimybės dirbti nuotoliniu būdu. Bendraujant su kitais asmenimis, išlieka reikalavimas dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones: veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones, taip pat laikytis saugaus atstumo ir kitų bendrųjų koronaviruso (COVID-19) prevencijos priemonių.

Pažymėtina, kad visiems tranzitu per Lietuvą vykstantiems asmenims, ekipažų ir įgulų nariams, kurie dirba tarptautinius komercinius vežimus vykdančiose įmonėse ar vykdo tarptautinius komercinius vežimus visų rūšių transporto priemonėmis nei izoliuotis, nei atlikti tyrimo nereikia.

Persirgusiems ar vakcinuotiems pagal pilną vakcinacijos schemą taip pat nei testuotis, nei izoliuotis nereikia, jeigu žmogus turi gydymo įstaigos pažymą ar skiepijimų sertifikatą (su vertimu į lietuvių, anglų ar rusų k.) apie persirgimą, kuris buvo patvirtintas PGR tyrimu, 90 dienų laikotarpiu iki atvykimo arba atliktą vakcinaciją.

Išimtinėms profesijų grupėms, asmenims, kasdien kertantiems sieną darbo, mokslo ar studijų reikalais, atvykstantiems dėl svarbių medicininių priežasčių ar svarbiais šeimos reikalais (į laidotuves ar terminalinės būklės pacientų lankymui) privalomas tik testas dėl koronaviruso. Iš trečiųjų šalių atvykusiems užsieniečiams tokių išimčių sąrašas yra trumpesnis.

SKIRTINGOS IZOLIACIJOS SĄLYGOS. Svarbu pažymėti, kad išlieka skirtingos izoliacijos sąlygos atvykusiems iš šalių, kur plinta mutacijos, ir iš kitų paveiktų šalių.

Iš mutacijų paveiktų šalių izoliavimo sąlygos griežtesnės: negalima pasivaikščioti, o palikti izoliacijos vietą galima, kai žmogui reikalinga skubi medicinos pagalba ir dėl to vykstama į gydymo įstaigą, taip pat vykstant į mobilų punktą. Gavus Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) leidimą, izoliacijoje esantys asmenys gali vykti į laidotuves arba lankyti terminalinės būklės pacientų, pakeisti izoliavimo vietą ar nuvykti į sveikatos priežiūros įstaigą kitoms sveikatos priežiūros paslaugoms gauti. Iš šalių, kuriose nustatytas viruso mutacijų plitimas, atvykę asmenys gali izoliuotis atskirame bute ar name, gerai izoliuotame kitame individualaus buto ar namo aukšte arba atskirame izoliuotame kambaryje su atskiru sanitariniu mazgu. Izoliuotis galima tik su kartu keliavusiais asmenimis, išskyrus nepilnamečius, kurie gali gyventi su nekeliavusiais šeimos nariais, kuriems tenka izoliuotis tam pačiam laikui.

Atvykusiems iš kitų paveiktų šalių galima pasivaikščioti 1 km atstumu, palikti izoliacijos vietą be NVSC informavimo ar leidimo pagal nustatytą priežasčių sąrašą. Be to, jie gali izoliuotis tame pačiame bute su nekeliavusiais šeimos nariais, tik kitame kambaryje, apribojant judėjimą namuose ir sumažinant dalijimąsi bendra erdve.

KODĖL GRIEŽTINAMOS ATVYKIMO SĄLYGOS. Griežtinimo priemonių keliautojams imtasi, atsižvelgiant į Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) skelbiamą naujausią rizikos vertinimą. Kaip pabrėžia ECDC, virusai nuolat kinta dėl vykstančių mutacijų. Kai kurios iš jų neturi didesnės reikšmės viruso plitimui, tačiau dėl kai kurių virusas gali plisti greičiau ar sukelti sunkesnės formos susirgimą. Šiuo metu pasaulyje yra stebimos kelios koronaviruso, sukeliančio COVID-19 ligą, mutacijos, kurios kelia grėsmę dėl didesnio plitimo greičio ir dėl to prastėjančios epidemiologinės situacijos.

Pagal naujausią turimą informaciją, tokių koronaviruso mutacijų įvežimo ir išplitimo ES tikimybė yra vertinama kaip didelė arba labai didelė. O atsižvelgiant į didesnį mutavusio koronaviruso sukeliamos infekcijos plitimo greitį, tikėtina, kad tai išaugintų į ligonines guldomų užsikrėtusiųjų skaičių, taip pat mirčių skaičių, ypač tarp rizikos grupėms priklausančių asmenų – vyresnio amžiaus žmonių ir žmonių, turinčių lėtinių ligų.

Siekiant sulėtinti naujų koronaviruso mutacijų įvežimo ir išplitimo šalyse riziką, kartu su kitų nemedicininių koronaviruso prevencijos priemonių taikymu, ECDC rekomenduoja atsisakyti nebūtinų kelionių, taip pat sustiprinti keliautojams taikomas priemones, tarp jų ir testavimą bei izoliavimą, ypač atvykstant iš teritorijų, kuriose stebimas naujų koronaviruso mutacijų plitimas.

Paveiktų šalių virtualų žemėlapį, kurį pagal šviesoforo principą rengia ECDC, galima stebėti čia.

Paveiktų šalių sąrašas yra skelbiamas kiekvieną penktadienį, o įsigalioja pirmadienį ir galioja savaitę.

COVID-19 LIGOS (KORONAVIRUSO INFEKCIJOS) PAVEIKTŲ ŠALIŲ SĄRAŠAS

 

Eil. Nr.

Šalis (teritorija)

1.

ES ir EEE šalys (pagal Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro skelbiamus šalių (regionų) duomenis)

1.1.

Austrijos Respublika

1.2.

Belgijos Karalystė

1.3.

Bulgarijos Respublika

1.4.

Čekijos Respublika

1.5.

Estijos Respublika

1.6

Ispanijos Karalystė

1.7.

Italijos Respublika

1.8.

Kipro Respublika

1.9.

Kroatijos Respublika

1.10.

Latvijos Respublika

1.11.

Lenkijos Respublika

1.12.

Lichtenšteino Kunigaikštystė

1.13.

Liuksemburgo Didžioji Hercogystė

1.14.

Maltos Respublika

1.15.

Norvegijos Karalystė (tik Oslas)

1.16.

Portugalijos Respublika

1.17.

Prancūzijos Respublika

1.18.

Rumunija

1.19.

Slovakijos Respublika

1.20.

Slovėnijos Respublika

1.21.

Švedijos Karalystė

1.22.

Šveicarijos Konfederacija

1.23.

Vengrija

1.24.

Vokietijos Federacinė Respublika

2.

Šalys, kuriose nustatytas naujų SARS-CoV-2 viruso mutacijų plitimas

2.1.

Airija

2.2.

Brazilijos Federacinė Respublika

2.3.

Danijos Karalystė

2.4.

Izraelio Valstybė

2.5.

Jungtinė Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystė

2.6.

Nyderlandų Karalystė

2.7.

Pietų Afrikos Respublika

3.

Kitos šalys

Afganistano Islamo Respublika
Albanijos Respublika
Alžyro Liaudies Demokratinė Respublika
Amerikos Samoa*
Andoros Kunigaikštystė
Angolos Respublika
Antigva ir Barbuda
Argentinos Respublika
Armėnijos Respublika
Aruba*
Australija
Azerbaidžano Respublika
Bahamų Sandrauga
Bahreino Karalystė
Baltarusijos Respublika
Bangladešo Liaudies Respublika
Barbadosas
Belizas
Benino Respublika
Bermuda*
Bisau Gvinėjos Respublika
Bolivijos Daugiatautė Valstybė
Bosnija ir Hercegovina
Botsvanos Respublika
Brunėjaus Darusalamas
Burkina Fasas
Burundžio Respublika
Butano Karalystė
Centrinė Afrikos Respublika
Čado Respublika
Čilės Respublika
Dominikos Sandrauga
Dominikos Respublika
Dramblio Kaulo Kranto Respublika
Džibučio Respublika
Egipto Arabų Respublika
Ekvadoro Respublika
Eritrėjos Valstybė
Esvatinio Karalystė
Etiopijos Federacinė Demokratinė Respublika
Fidžio Respublika
Filipinų Respublika
Gabono Respublika
Gajanos Respublika
Gambijos Respublika
Ganos Respublika
Gibraltaras*
Grenada
Guamas*
Gvatemalos Respublika
Gvinėjos Respublika
Haičio Respublika
Hondūro Respublika
Indijos Respublika
Indonezijos Respublika
Irako Respublika
Irano Islamo Respublika
Jamaika
Japonija
Jemeno Respublika
Jordanijos Hašimitų Karalystė
Jungtinės Amerikos Valstijos
Jungtiniai Arabų Emyratai
Juodkalnija
Kaimanų salos
Kalėdų sala
Kambodžos Karalystė
Kamerūno Respublika
Kanada
Kataro Valstybė
Kazachstano Respublika
Kenijos Respublika
Kinijos Liaudies Respublika
Kirgizijos Respublika
Kiurasao*
Kolumbijos Respublika
Komorų Sąjunga
Kongo Demokratinė Respublika
Kongo Respublika
Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika
Korėjos Respublika
Kosta Rikos Respublika
Kubos Respublika
Kuko salos*
Kuveito Valstybė
Laoso Liaudies Demokratinė Respublika
Lesoto Karalystė
Libano Respublika
Liberijos Respublika
Libijos Valstybė
Madagaskaro Demokratinė Respublika
Malaizija
Malavio Respublika
Maldyvų Respublika
Malio Respublika
Maroko Karalystė
Maršalo Salų Respublika
Mauricijaus Respublika
Mauritanijos Islamo Respublika
Meksikos Jungtinės Valstijos
Mianmaro Sąjungos Respublika
Mikronezijos Federacinės Valstijos
Moldovos Respublika
Monako Kunigaikštystė
Mongolija
Montseratas*
Mozambiko Respublika
Namibijos Respublika
Naujoji Zelandija
Nauru Respublika
Nepalo Federacinė Demokratinė Respublika
Nigerijos Federacinė Respublika
Nigerio Respublika
Nikaragvos Respublika
Omano Sultonatas
Pakistano Islamo Respublika
Palestina*
Panamos Respublika
Papua Naujosios Gvinėjos Nepriklausomoji Valstybė
Paragvajaus Respublika
Peru Respublika
Pietų Sudano Respublika
Prancūzijos Polinezija*
Puerto Riko Sandrauga*
Pusiaujo Gvinėjos Respublika
Ruandos Respublika
Rusijos Federacija
Sakartvelas
Saliamono salos
Salvadoro Respublika
Samoa Nepriklausomoji Valstybė
San Marino Respublika
San Tomė ir Prinsipės Demokratinė Respublika
Saudo Arabijos Karalystė
Seišelių Respublika
Senegalo Respublika
Sent Kitsas ir Nevis
Sent Lusija
Sent Vinsentas ir Grenadinai
Serbijos Respublika
Siera Leonės Respublika
Singapūro Respublika
Sirijos Arabų Respublika
Somalio Federacinė Respublika
Sudano Respublika
Surinamo Respublika
Šiaurės Makedonijos Respublika
Šri Lankos Demokratinė Socialistinė Respublika
Šventasis Sostas (Vatikano Miesto Valstybė)
Tadžikistano Respublika
Tailando Karalystė
Tanzanijos Jungtinė Respublika
Terksas ir Kaikosas*
Togo Respublika
Tongos Karalystė
Trinidado ir Tobago Respublika
Tuniso Respublika
Turkijos Respublika
Turkmėnistanas
Tuvalu
Ugandos Respublika
Ukraina
Urugvajaus Rytų Respublika
Uzbekistano Respublika
Vanuatu Respublika
Venesuelos Bolivaro Respublika
Vietnamo Socialistinė Respublika
Zambijos Respublika
Zimbabvės Respublika
Žaliojo Kyšulio Respublika

* Teritorijos, neturinčios valstybės statuso

SAM Spaudos tarnyba