Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja apie per praėjusią parą Lietuvoje fiksuotus koronavirusinės infekcijos (COVID-19) židinius ir protrūkius.

Per praėjusią parą izoliuoti 1779 asmenys, iš viso izoliacijoje, įskaitant žmones, kuriems patvirtinta COVID-19 liga, šiuo metu yra 69 080 asmenys.

Atvejų, kai asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios, t. y. epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, jog asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo, šiuo metu registruoti 95 (iš tų atvejų, kurių epidemiologiniai tyrimai atlikti).

Atvejai, užfiksuoti židiniuose ir protrūkiuose
Per vakar parą nauji židiniai buvo užfiksuoti Marijampolės apskrityje. Vienas židininys siejamas su Šakių rajone įsikūrusia maisto gaminimo įmone, kur buvo patvirtinti 3 koronavirusinės infekcijos atvejai. Šiuo metu specialistai tęsia židinio epidemiologinę diagnostiką.

Taip pat 4 atvejai buvo užfiksuoti statybos ir būsto priežiūros įmonėje. Židinio epidemiologinė diagnostika vykdoma.

Marijampolės apskrityje šiuo metu besitęsia protrūkis Vilkaviškio ligoninės Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriuje, kur per vakar parą patvirtinti 4 atvejai.

2 atvejai, patvirtinti per vakar parą yra susiję su protrūkiu VšĮ Klaipėdos Jūrininkų ligoninės Psichiatrijos departamente, įsikūrusiame Švėkšnoje. Atvejis patvirtintas 1 darbuotojui. Taip pat 1 atvejis patvirtintas antrinis.

Vilniaus apskrityje naujas protrūkis nustatytas Elektrėnų lopšelyje-darželyje „Pasaka“. Čia nustatyti 2 susiję koronavirusinės infekcijos atvejai darbuotojams.

Vilniuje įsikūrusioje Mykolo Marcinkevičiaus ligoninėje nustatyti 2 atvejai pacientams židinyje. Šiuo metu užsikrėtimo aplinkybės tikslinamos.

Šiaulių apskrityje besitęsia Šiaulių rajono pirminės sveikatos priežiūros centro Meškuičių socialinės globos padalinyje registruoti 2 nauji COVID-19 ligos atvejai.

Panevėžio apskrityje Skemų socialinės globos namų židinyje per vakar parą patvirtinta 20 atvejų, iš kurių 18 patvirtinta šių globos namų gyventojams.

Per vakar parą 11 atvejų buvo patvirtinti Pabradėje įsikūrusiuose Nijolės Genytės socialinės globos namuose. Iš 11 atvejų 9 buvo patvirtinti šių globos namų gyventojams.

Taip pat vakar buvo nustatytas vienas atvejis, susijęs su audinių auginimo ūkiu Širvintų rajone. Asmens užsikrėtimo aplinkybės nėra žinomos. Užsikrėtęs asmuo teigia, kad su kitais sergančiais asmenis nebendravo ir su užfiksuotais protrūkiais nėra susijęs. Per paskutines 2 savaites sergantis asmuo nevyko atsivežti gyvūnų iš užsienio bei taip pat nepirko iš užsienio atvežtų gyvūnų. Kiti asmenys, dirbantys ūkyje simptomų neturi, jų savijauta stebima. Pats sergantis asmuo su šiais darbuotojais didelės rizikos sąlyčio neturėjo. Šiuo metu audinių savijauta taip pat yra stebima, pakitimų neužfiksuota.

Atvejų, susijusių su protrūkiais šeimose, praėjusią parą visoje Lietuvoje, šiuo metu turimais duomenimis, registruota 69.

Savo ruožtu, visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, laikytis fizinės distancijos ir kita.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija