Siekdama paspartinti vakcinų tiekimą ir gyventojų vakcinaciją nuo koronaviruso (COVID-19), Vyriausybė trečiadienį pritarė vakcinų įsigijimui iš dar dviejų farmacijos kompanijų: „Novavax“ ir „Valneva“. Pirmasis gamintojas pradėti tiekimą galėtų jau antrąjį šių metų ketvirtį.

Ruošiantis pradėti oficialias derybas su „Novavax“ ir „Valneva“, Europos Komisija apklausia valstybes nares dėl numatomų įsigyti vakcinų kiekio. Vadovaujantis proporcingumo kriterijumi, Lietuvos Vyriausybė pritarė siūlymui įsigyti 620 tūkst. „Novavax“ ir 186 tūkst. „Valneva“ vakcinos dozių, jei bus sudaromos išankstinės pirkimo sutartys. Ar bus pasirašytos preliminarios pirkimo sutartys, paaiškės pasibaigus deryboms.

Abi kompanijos šiuo metu atlieka vakcinų klinikinius tyrimus, kuriuose dalyvauja tūkstančiai savanorių. Sėkmingai užbaigus šiuos tyrimus, gamintojai teiks paraiškas vakcinų registravimui Europos Sąjungoje. Registraciją tvirtins Europos Komisija, atsižvelgdama į Europos vaistų agentūros išvadas.

Europos Sąjungoje šiuo metu yra užregistruotos trijų gamintojų vakcinos: „BioNTech & Pfizer“, „Moderna“ ir „AstraZeneca“. Išankstinės sutartys taip pat yra sudarytos su gamintojais „Janssen Pharmaceutica NV“, „Sanofi Pasteur & GSK“ ir „CureVac“.

Pagal išankstines sutartis Lietuva jau yra užsisakiusi daugiau nei 9 mln. vakcinos dozių. Šio kieko turėtų užtekti paskiepyti daugiau nei 70 proc. šalies gyventojų. Pasak specialistų, tokia paskieptų gyventojų dalis užtikrintų kolektyvinį imunitetą nuo koronaviruso.

Vakcinacija Lietuvoje vykdoma pagal Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintą planą. Jį ir kitą aktualią informaciją apie vakcinaciją rasite čia: https://koronastop.lrv.lt/lt/vakcinavimas

SAM Spaudos tarnyba