Lietuvoje vasario 1–7 d. bendras sergamumo gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) rodiklis šiek tiek sumažėjo, lyginant su ankstesne savaite. Praėjusią savaitę daugiausia sergančiųjų užregistruota Šiaulių apskrityje (17,9 atvejo 10 tūkst. gyventojų), mažiausia – Tauragės apskrityje (9,4 atvejo 10 tūkst. gyventojų). Apie tai informuoja Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC).

NVSC duomenimis, pastarąją savaitę gripu sirgo 7 Lietuvos gyventojai, sausio 25–31 d. – 6.

2020–2021 m. gripo sezoną dėl gripo ligoninėse nesigydė nė vienas asmuo.

Sergamumo gripu ir ŪVKTI apskrityse duomenys:

Praėjusių metų 5 sav. savaitę bendras sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo net 5 kartus didesnis (82,2 atvejo 10 tūkst. gyventojų).

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, 2021 m. 4 sav. nebuvo paimta  ėminių dėl gripo viruso nustatymo, 5 sav. buvo gautas 1 ėminys, tačiau gripo virusas nebuvo išskirtas.

Primename, kad gripas ir ŪVKTI greičiausiai plinta mažose, prastai ventiliuojamose, dulkėmis užterštose patalpose, todėl jas būtina nuolat vėdinti ir drėgnu būdu valyti. Saugantis gripo taip pat labai svarbu laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo – prisidengti  burną ir nosį vienkartine servetėle, kurią būtina iš karto išmesti. Jei po ranka neturite servetėlės, patariama kosėti ar čiaudėti į alkūnės linkį – taip rankomis virusų nepernešite ant liečiamų daiktų. Pajutę į gripą panašius simptomus (karščiavimą, kosulį, gerklės, galvos, sąnarių skausmus ir kt.), nedelskite ir kreipkitės į savo šeimos gydytoją telefonu.

NVSC informacija