Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja apie per praėjusią parą Lietuvoje fiksuotus koronavirusinės infekcijos (COVID-19) protrūkius.

Per praėjusią parą izoliuoti 1090 didelės rizikos sąlytį turėję asmenys, iš viso izoliacijoje, įskaitant žmones, kuriems patvirtinta COVID-19 liga, šiuo metu yra 63 601 asmenys.  

Atvejų, kai asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios, t. y. epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, jog asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo, šiuo metu registruota 53. Atkreiptinas dėmesys, kad šie asmenys epidemiologinės diagnostikos metu įvardija įvairias vietas, t. y. parduotuves, degalines, plovyklas, kur lankėsi, tačiau nurodo, jog kontakto laikas trumpas, o kitų asmenų užsikrėtimo atvejai tose vietose nėra registruoti.

Atvejai, fiksuoti protrūkiuose
Naujas protrūkis nustatytas Klaipėdos regos ugdymo centre koronaviruso infekcija patvirtinta 4 darbuotojams ir 3 ugdytiniams.

Tęsiasi protrūkis Klaipėdos lopšelyje-darželyje „Žiburėlis“. COVID-19 liga patvirtinta darželio ugdytiniui. Su protrūkiu iš viso siejami 9 atvejai. Susirgo 8 darbuotojai ir 1 ugdytinis.

Naujas protrūkis siejamas su siuvimo įmone, įsikūrusioje Alytaus apskrityje. COVID-19 liga patvirtinta 2 asmenims, iš kurių 1 antrinis atvejis patvirtintas šeimoje.

Registruotas 1 naujas atvejis (antrinis šeimoje),  susijęs su protrūkiu UAB „Vitameda“. Iš viso su protrūkiu siejama 13 atvejų (iš jų 3 antriniai, šeimose).

Medienos apdirbimo įmonėje toliau registruojami susirgimai. Patvirtinti 2 COVID-19 ligos atvejai. Iš viso su šiuo protrūkiu siejama 20 atvejų. 16 pirminių ir 4 antriniai šeimose.

Telšių lopšelyje-darželyje „Mastis“ patvirtintas 1 COVID-19 ligos atvejis ir vienas antrinis atvejis, susijęs su šiuo protrūkiu. Iš viso registruoti 3 pirminiai atvejai ir vienas antrinis.

Konditerijos gamyba užsiimančioje įmonėje šiuo metu patvirtinta 14 atvejų, iš kurių 2 yra antriniai atvejai.

Vilniuje įsikūrusioje baldų gamyba ir prekyba užsiimančioje įmonėje šiuo metu yra iš viso patvirtinta 20 atvejų. Iš jų ų atvejai yra antriniai.

Su Vilniaus stačiatikių Šventosios Dvasios vienuolyno protrūkiu siejami 4 atvejai.

Drabužių siuvimu ir gamyba užsiimančioje įmonėje, įsikūrusioje Švenčionių r. patvirtinti 5 atvejai, iš kurių 2 yra antriniai.

Su prekybos įmonės padaliniu, įsikūrusiu Švenčionių rajone šiuo metu yra siejami 4 atvejai, iš kurių 1 yra antrinis.

Švenčionėlių lopšelyje–darželyje „Vyturėlis“ patvirtinti 3 atvejai, iš kurių 1 yra antrinis.

Statybos įmonėje, įsikūrusioje Kupiškyje. Iš viso su šiuo protrūkiu siejama 10 atvejų. Susirgo 8 darbuotojai ir 2 atvejai patvirtinti antriniai.

Su vandens tiekimo įmone, įsikūrusioje Kupiškyje siejami 4 atvejai darbuotojams.

Iš viso su protrūkiu Biržuose įsikūrusioje kepykloje siejami 5 atvejai.

Šiaulių sporto gimnazijoje per pastarąją savaitę užregistruoti 4 COVID-19 atvejai. Atvejai nustatyti futbolo komandų nariams.

Komandų didelės rizikos sąlytį turėję asmenys izoliuoti, organizuojami profilaktiniai tyrimai.

Taksi paslaugas teikiančios įmonės, įsikūrusios Utenoje, protrūkyje per vakar parą užregistruoti 2 COVID-19 ligos atvejai.

Su Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Visagino PK siejami 2 COVID-19 atvejai.

Atvejų, susijusių su protrūkiais šeimose, praėjusią parą visoje Lietuvoje, šiuo metu turimais duomenimis, registruota 35.

Savo ruožtu, visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, laikytis fizinės distancijos ir kita.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija