Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) informuoja, kad Lietuvoje bendras sergamumo gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) rodiklis per savaitę šiek tiek padidėjo. Kovo 1–7 d. šis rodiklis siekė 12,2 atvejo 10 tūkst. gyventojų, ankstesniąją savaitę – 11,7 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

Pirmąją kalendorinio pavasario savaitę daugiausia sergančiųjų užregistruota Šiaulių apskrityje (15,2 atvejo 10 tūkst. gyventojų), mažiausia – Tauragės apskrityje (8,3 atvejo 10 tūkst. gyventojų).

Praėjusią savaitę Lietuvoje gripas diagnozuotas 2 asmenims, ankstesnę savaitę (vasario 22–28 d.) gripu sirgo 3 gyventojai.

NVSC duomenimis, 2020–2021 m. gripo sezoną dėl gripo ligoninėse nesigydė nė vienas asmuo.

Sergamumo gripu ir ŪVKTI apskrityse duomenys:

2020 m. 9 savaitę bendras sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo kur kas didesnis (77,0 atvejo 10 tūkst. gyventojų), o tuo pačiu metu 2019 m. minėtas sergamumo rodiklis siekė 67,0 atvejo10 tūkst. gyventojų.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, 2021 m. 8 sav. buvo paimtas 1 ėminys dėl gripo viruso nustatymo, gripo virusas išskirtas nebuvo.

NVSC specialistai primena, kad gripo sezonas prasideda 40-ąją kalendorinę metų savaitę (spalio mėnesį) ir tęsiasi iki 20-osios kitų metų kalendorinės savaitės (gegužės mėnesį), todėl ir toliau itin svarbu laikytis higienos reikalavimų:

  • kosint ir čiaudint užsidengti nosį ir burną vienkartinėmis nosinaitėmis;
  • reguliariai plauti rankas su muilu ir vandeniu arba naudoti rankų dezinfekcijos priemones, ypač nusikosėjus ar nusičiaudėjus;
  • dažnai drėgnu būdu valyti ir vėdinti patalpas;
  • stengtis neliesti akių, nosies ir burnos, ypač nešvariomis rankomis;
  • pajutus į gripą panašius simptomus (karščiavimą, kosulį, gerklės, galvos, sąnarių skausmus ir kt.), nedelsti ir kreiptis į savo šeimos gydytoją telefonu.

 

 

Kontaktai žiniasklaidai:

Vilda Bajoriūnienė

Tel. 8 659 39 126

El. p. vilda.bajoriuniene@nvsc.lt