Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) įspėja, kad viena dažniausių plaučių uždegimo bei vidurinės ausies uždegimo priežasčių – pneumokokinė infekcija.  Nuo šios infekcijos sukeliamų ligų saugo skiepai, tačiau ne visi gyventojai žino apie galimybę pasiskiepyti nemokamai.

Pneumokokinės infekcijos sukėlėjas plačiai paplitęs tarp vaikų ir suaugusiųjų, tačiau šiai infekcijai jautriausi yra vaikai iki 5 metų amžiaus, vyresni nei 65 m. asmenys bei lėtinėmis ligomis sergantys ligoniai, nusilpusio imuniteto asmenys.

Pneumokokinės infekcijos sukėlėjas – Streptococcus pneumonia rūšies bakterijos  plinta oro lašeliniu būdu, patenka į žmogaus  kvėpavimo takus, dauginasi ir dėl to vystosi kvėpavimo takų uždegimas.

Vakcina nuo pneumokokinės infekcijos į Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių įtraukta  nuo 2014 m. Vaikai valstybės biudžeto lėšomis nuo šios infekcijos yra skiepijami 3 vakcinos dozėmis: 2 mėn., 4 mėn. ir 12–15 mėn. amžiaus.

Skiepijantis vėliau užtenka vienos vakcinos dozės, kuri saugo nuo pneumokokinės infekcijos ir jos komplikacijų, nes susidaro ilgalaikis imunitetas.

Nemokamai nuo pneumokokinės infekcijos skiepijami asmenys, patenkantys į rizikos grupių sąrašus: tiek vaikai, tiek suaugusieji.

NVSC primena, kad planinis skiepijimas nei karantino, nei valstybės lygio ekstremalios situacijos metu nėra atidedamas. Gydymo įstaigos privalo užtikrinti, kad suplanuoti skiepai būti atliekami saugiai, valdant pacientų srautus ir laikantis kitų nustatytų reikalavimų.

Rekomenduojame pasinaudoti galimybe pasiskiepyti nuo pneumokokinės infekcijos nemokamai bei saugoti ne tik savo, bet ir artimųjų sveikatą.

Visais atvejais dėl skiepų reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

 

 

 

Kontaktai žiniasklaidai:

Vilda Bajoriūnienė

Tel. 8 659 39 126

El. p. vilda.bajoriuniene@nvsc.lt