Siekdama spartinti gyventojų vakcinaciją nuo koronaviruso (COVID-19) bei didinti testavimo apimtis, Sveikatos apsaugos ministerija praplėtė slaugytojo padėjėjų profesinių kompetencijų sąrašą, suteikdama teisę šiems darbuotojams imti tepinėlius iš nosies landos priekinės dalies ir kai kuriais atvejais atlikti injekcijas į raumenį. Šitaip į skiepijimo ir testavimo procesą galės būti įtraukti dar apie 3 tūkst. darbuotojų.

Iki šiol suleisti COVID-19 vakciną pacientui galėjo bendrosios praktikos slaugytojai, akušeriai, gydytojai.

Pagal atnaujintą tvarką slaugytojo padėjėjas, prižiūrimas slaugytojo, gali tik suleisti injekciją. Parinkti vaistinį preparatą, jį praskiesti (jei reikia) ir pritraukti į švirkštą turi pats slaugytojas. Vienas slaugytojas gali prižiūrėti ne daugiau kaip du slaugytojo padėjėjus.

Atnaujinta tvarka leis į skiepijimo procesą įtraukti slaugytojų padėjėjais dirbančius aukštųjų mokyklų studentus, besimokančius slaugos, akušerijos arba medicinos studijų programose. Kad galėtų skiepyti pacientus, jie turės gauti mokymo institucijos pažymą, patvirtinančią, kad yra įgiję kompetencijas, reikalingas injekcijai atlikti.

Kadangi tepinėlių iš nosies landos priekinės dalies paėmimo procedūra yra beveik identiška nosies higienos priežiūros procedūrai, kurios slaugytojo padėjėjai yra mokomi profesijos programos mokymo metu, tai papildomų dokumentų, įrodančių reikiamą kompetenciją, turėti nereikia.

Tepinėlių iš nosies landos priekinės dalies paėmimo procedūrą taip pat gali atlikti gydytojai, slaugytojai, akušeriai ir biomedicinos technologai.

SAM Spaudos tarnyba