Grupė aukštos kvalifikacijos specialistų – medikų, epidemiologų ir kt. – susivienijo ir parengė praktine patirtimi, moksliniais tyrimais ir siūlymais paremtą rekomendacijų knygą, kuri bus naudinga visiems, kas nori sumažinti COVID-19 keliamas rizikas. Leidinys skirtas gydymo, slaugos ir kitoms asmens sveikatos priežiūros įstaigoms, tačiau gali būti adaptuotas ir kitoms organizacijoms bei įstaigoms, kurioms aktualu vykdyti infekcijų kontrolę. 

Vieno iš vadovo rengėjų, sveikatos apsaugos ministro visuomeninio konsultanto, gydytojo Edgaro Kulikausko teigimu, rekomendacijų knyga gali padėti iš anksto pasiruošti, apgalvoti organizacinius procesus.

„Tokios rekomendacijų knygos mes neturėjome, kiekvienas pandemijai ruošėsi savaip, todėl natūralu, kad vieniems tvarkytis su vidiniais infekcijos židiniais sekėsi geriau, kitiems ne taip gerai. Šiame vadove surinkti esminiai principai, kaip organizuoti darbą įstaigoje, kad vidinių židinių būtų išvengta“, – sako E. Kulikauskas.

Šio vadovo pagrindinis tikslas yra padėti paprasčiau, greičiau ir efektyviau organizuoti veiklą bei procesus, keičiantis pandeminei situacijai, taip pat suteikti būtinų žinių ir įgūdžių, kaip galėtų būti organizuojama veikla, valdant COVID-19 ir infekcijų plitimą. Toks pat svarbus aspektas – padėti susikurti tokią vidaus procesų sistemą, kurią būtų lengva suvokti, ir kurios procesus galima būtų taikyti intuityviai ir paprastai.

Šis dokumentas skirtas asmens sveikatos priežiūros įstaigoms, slaugos ligoninėms, hospisams, globos namams, savarankiško gyvenimo namams, švietimo ir ugdymo įstaigoms, įkalinimo įstaigoms, oro uostams ir kitoms įmonėms, organizacijoms bei įstaigoms, norinčioms pagerinti infekcijų kontrolę ir sumažinti COVID-19 bei kitų infekcijų keliamas rizikas.

Šią gerąją praktiką parengė aukštos kvalifikacijos ir kompetencijos specialistai, kurie analizavo paplitusias darbo, saugos, infekcijų kontrolės praktikas, procesų valdymo būdus ir kitus aktualius aspektus. Buvo analizuojami ir galiojančių teisės aktų reikalavimai bei jų taikymo praktika, įvairių organizacijų, įmonių, įstaigų veiklos spragos, atsirandantys trūkumai, galimos neatitiktys.

Ši rekomendacijų knyga yra rekomendacinio pobūdžio ir turi būti pritaikyta konkretaus diegėjo poreikiams ir infrastruktūrai.

Rekomendacijų knygą rasite ČIA.

SAM Spaudos tarnyba