Šiaulių teritorinė ligonių kasa (TLK) sulaukia gyventojų klausimų, kokie svarbūs dalykai privalo būti nurodyti siuntime gydytojo specialisto konsultacijai, kad už ją būtų atlyginta Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis, ir pacientui netektų papildomai mokėti iš savo kišenės.

Šiaulių TLK specialistai primena, kad atsižvelgiant į paciento esamą sveikatos būklę ir numatomą ligos eigą gydytojo siuntime turi būti nurodytas siuntimo tikslas, priežastys ir jų pagrindimas. Taigi, siuntime nurodoma ne tik jo išdavimo data ir galiojimo laikas, bet ir ligos diagnozė, atliktų tyrimų, priskirtų šeimos gydytojo ar gydytojo specialisto kompetencijai, rezultatai, informacija apie taikytą gydymą ir jo efektyvumą. Nurodoma, kokios profesinės kvalifikacijos gydytojo specialisto konsultacijai pacientas siunčiamas ir koks siuntimo tikslas. Jeigu dėl konkrečios priežasties su šeimos gydytojo siuntimu kreipiantis į gydytoją specialistą paaiškėja, kad paciento sveikatos būklės tolesniam ištyrimui ir gydymo tęstinumui užtikrinti reikalingos kitos asmens sveikatos priežiūros paslaugos, gydytojas specialistas išduoda tęstinį siuntimą.

Po specialisto apžiūros, paskirtų tyrimų, procedūrų, taip pat jam paskyrus vaistus, specialisto atsakymas turi būti pateiktas siuntimą davusiam gydytojui, kuris rūpinsis tolesniu gydymu. Atsakyme turi būti nurodyti atliktų tyrimų ir procedūrų rezultatai.

Siuntimą atlikti brangiuosius tyrimus ir procedūras, kurių išlaidos bus kompensuojamos PSDF biudžeto lėšomis, gali išduoti tik gydytojas specialistas, pagal kompetenciją teikiantis ligonių kasų apmokamas specializuotas ambulatorines asmens sveikatos priežiūros paslaugas. Jeigu brangiesiems tyrimams siunčia šeimos gydytojas, pacientas gali gauti tik mokamą paslaugą.

Atkreipiame dėmesį, jog  siuntimą išdavusiam gydytojui nurodžius, kad jam turi būti pateikta radiologinio tyrimo vaizdo kopija, tyrimą atlikęs gydytojas specialistas ją nemokamai pateikia siuntusiam gydytojui kartu su radiologinio tyrimo aprašymu.

Primename, kad yra prailgintas laikas užsiregistruoti gydytojo specialisto konsultacijai. Dabar pacientas, gavęs siuntimą, turi 60 dienų užsiregistruoti konsultacijai. Ankščiau šis terminas buvo dvigubai trumpesnis – 30 dienų.

Siunčiantis gydytojas turi informuoti, kokiose įstaigose teikiama pacientui reikalinga konsultacija ir priminti, kad pacientas pats gali pasirinkti specialistą ir gydymo įstaigą. Už gydytojo specialisto konsultaciją mokėti nereikia, jei su siuntimu pacientas kreipiasi į mediką, dirbantį gydymo įstaigoje, sudariusioje sutartį su ligonių kasa dėl šių paslaugų apmokėjimo. Informaciją apie įstaigas, sudariusias minėtas sutartis, galite rasti čia.

Taip pat rekomenduojama pasirinkti gydymo įstaigą, kurioje konsultacija bus suteikta greičiausiai. Ligonių kasų interneto svetainėje pacientai gali sužinoti, kurioje gydymo įstaigoje eilės pas gydytojus specialistus yra trumpesnės, nes TLK vykdo eilių stebėseną.

Primename, kad pacientai gydytojo specialisto konsultacijai gali registruotis per Išankstinę pacientų registracijos informacinę sistemą (IPR IS).

Per IPR IS galima nuotoliniu būdu rezervuoti vizito laiką, gauti pranešimus ir priminimus apie numatytą apsilankymą pas gydytoją, atšaukti apsilankymą, internete stebėti savo planuojamų bei įvykusių apsilankymų istoriją.

Žinoma, galima užsiregistruoti ir atvykus į gydymo įstaigą arba telefonu, tačiau per IPR IS pacientai mato, kurie specialistai yra labiausiai užimti ir gali rinktis tą įstaigą, kurioje galima greičiau patekti pas gydytoją.

Siuntimas neprivalomas, kai pacientas atvyksta pas gydytoją specialistą dėl būtinosios pagalbos, kai pacientas lankosi dėl tos pačios priežasties pas tą patį specialistą arba jam skirtas ilgalaikis stebėjimas. Be siuntimo galima kreiptis ir dėl gydytojo dermatovenerologo konsultacijos bei pas odontologą, dirbantį įstaigoje, prie kurios pacientas yra prisirašęs.

Šiaulių teritorinės ligonių kasos informacija

Ligonių kasos kviečia:

Rūpimus klausimus galima pateikti info@vlk.lt arba (8 5) 232 2222.