Pirmadienį prasidėsiančioje brandos egzaminų sesijoje dalyvaujantys abiturientai, kuriems dėl turėto didelės rizikos sąlyčio su užsikrėtusiuoju koronavirusine infekcija (COVID-19 liga) ar po kelionės užsienyje paskirta izoliacija, galės vykti į egzaminus, jei nejaus infekcijai būdingų simptomų ir atliks tyrimą dėl COVID-19 ligos. Paliekant izoliacijos vietą – likus ne mažiau kaip 48 valandoms iki egzamino – apie tai jie turės informuoti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistus, užpildydami formą interneto svetainėje.

„Svarbu, kad brandos egzaminus tiek pagrindinėje, tiek pakartotinėje sesijose laikysiantiems asmenims bus galima palikti izoliacijos vietą tik išpildžius dėl visų – tiek egzaminus laikančiųjų, tiek juos vykdančiųjų – saugumo numatytas sąlygas. Suprantame, koks šis metas sudėtingas visiems, kurie rengiasi žengti į naują gyvenimo etapą, tačiau privalome būti itin atsakingi ir dėmesingi, kad išvengtume galimo infekcijos plitimo“, – sako NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Giedrė Aleksienė, laikinai vykdanti direktoriaus funkcijas.

Numatyta, kad žmonės, kurie dėl vykimo į brandos egzaminą laikinai galės palikti izoliavimosi vietą, turės ne anksčiau kaip 48 val. iki egzamino atlikti testą COVID-19 ligai nustatyti vadinamuoju PGR metodu. Kita svarbi sąlyga – asmenys turi būti sveiki, nejausti jokių ūmioms viršutinių kvėpavimo takų infekcijoms būdingų požymių. Be to, prieš patekdami į brandos egzamino centrą tokie asmenys turės atlikti greitąjį antigeno testą, kuris privalo būti neigiamas. Kaip organizuoti testavimą greitaisiais testais, kiekviena konkreti savivaldybė spręs ir apie tai informuos atskirai.

Taip pat asmenims, kurie bus išleisti į egzaminus, nors jiems paskirta izoliacija, galioja griežtesni infekcijų prevencijos reikalavimai. Numatyta, kad jiems egzaminų centruose privalu dėvėti respiratorius. Tai reiškia, kad medicininė kaukė ar kitokia nosį ir burną dengianti apsaugos priemonė tokiu atveju nėra tinkama.

Prašymą laikinai palikti izoliavimosi vietą dėl numatyto brandos egzamino žmogus privalo pateikti NVSC interneto svetainėje, adresu https://nvsc.lrv.lt/isvykstu.Tai būtina padaryti likus ne mažiau nei 48 val. iki egzamino pradžios, taip pat būtina nurodyti brandos egzamino centrą, kuriame vyks egzaminas. Tokio prašymo pateikimas automatiškai suteikia teisę išvykti į egzaminą. Po egzamino žmogus privalo grįžti į izoliavimosi vietą ir būti joje iki specialistų paskirtos izoliacijos pabaigos.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija