Nacionalinis visuomenės sveikatos centras drauge su Pasaulio sveikatos organizacijos atstovybe Lietuvoje kviečia visuomenės sveikatos biurus prisidėti prie moksleivių švietimo ir pakviesti juos sudalyvauti mini protmūšyje „Trys klausimai moksleiviams: virusai ir COVID-19“.

Šis mokslo populiarinimo laidos „Mokslo sriuba“ kūrinys primena apie virusus, jų kilmę ir sukeltas pandemijas, prevencijos priemones. Laidos kūrėjai informaciją apie virusus pateikia linksmai ir išradingai, kad mokiniams neprailgtų pamoka, ypač tiems, kurie vis dar mokosi nuotoliniu būdu, o taip pat kviečia diskutuoti ir drauge ieškoti teisingų atsakymų. Laida skirta vyresniųjų klasių mokiniams, tačiau bus įdomi ir penktokams.

Virusai perduodami nuo žmogaus žmogui  kosint, čiaudint, kalbant, juokiantis, o taip pat per aplinkos daiktus. Išplitę virusai sukelia pandemijas.  Turime susitaikyti, kad sunkias ligas sukeliantys virusai visada gyvens šalia mūsų. Tačiau, kad jie vėl nesukaustytų mūsų gyvenimo, turime būti greitesni ir gudresni už juos. Ką galime padaryti? Neprarasti budrumo!

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro užkrečiamųjų ligų specialistė Daiva Razmuvienė primena aštuonis virusų prevencijos būdus. „Viena prevencijos priemonė tikrai nebus veiksminga. Persirgęs ar paskiepytas asmuo gali užsikrėsti ir perduoti virusą kitiems. Todėl raginu jaunimą pasikartoti per šią pandemiją išmoktas pamokas ir paskatinti vyresniuosius elgtis atsakingai“, – sakė D. Razmuvienė.

TV laida „Mokslo sriuba“ – tai ne pelno siekianti jaunų žmonių iniciatyva, skirta populiarinti mokslą visuomenėje.

Laidą „Trys klausimai moksleiviams: virusai ir COVID-19“ galima rasti čia.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija