Įsibėgėjus vasaros sezonui, veiklą atnaujina vis daugiau apgyvendinimo paslaugas teikiančių įstaigų, todėl  Nacionalinis visuomenės sveikatos centras primena, kad apgyvendinimo paslaugas teikiantys asmenys privalo teikti tik saugias paslaugas.

Būtini leidimai-higienos pasai

Be apgyvendinimo paslaugų (viešbučių, motelių, svečių namų, kurortų sanatorijų, kurortų reabilitacijos centrų, kempingų, turizmo centrų, poilsio namų, jaunimo nakvynės namų) veiklai būtino leidimo-higienos paso, leidimai-higienos pasai reikalingi ir minėtuose objektuose vykdomoms papildomoms veikloms – baseinams ar pirtims.
Apgyvendinimo paslaugų teikėjas paslaugų vartotojui privalo suteikti tikslią, išsamią ir teisingą informaciją apie apgyvendinimo paslaugų teikimo vietą, teikiamas paslaugas, aprūpinimą inventoriumi, vidaus tvarkos taisykles. Informacija vartotojui turi būti suteikta prieš paslaugų vartotojui įsigyjant paslaugas (sudarant paslaugų teikimo sutartį). Apgyvendinimo paslaugų teikėjo parengtos vidaus tvarkos taisyklės pateikiamos gerai paslaugų vartotojui matomoje paslaugų teikimo vietoje.

Valyti, vėdinti, dezinfekuoti

Apgyvendinimo paslaugų vartotojas turi būti apgyvendintas švariame, tvarkingame kambaryje (numeryje). Išvykus vartotojui, kambario (numerio) patalpos turi būti išvalomos ir išvėdinamos. Vonios (dušo), tualeto patalpų grindys, vonia (dušas), unitazas, vonios (dušo), tualeto patalpose esantys įrenginiai ir paviršiai, kurie gali liestis su paslaugų vartotojo oda, dezinfekuojami biocidiniais produktais, naikinančiais tuberkuliozės bakterijas, mielinius ir sporas sudarančius grybelius.
Apgyvendinimo paslaugų teikimo teritorija turi būti tvarkinga, nušienauta, švari. Tamsiu paros metu teritorija turi būti apšviesta, visos bendro naudojimo patalpos – apšviestos ir paženklintos. Jeigu apgyvendinimo paslaugos teikiamos šalia vandens telkinių, kur įrengtos maudymosi vietos, kurios nėra teisės aktų nustatyta tvarka įteisintos kaip paplūdimiai, jos turi atitikti šiuos reikalavimus: maudymosi vietos turi būti pažymėtos, švarios, priėjimas prie vandens turi būti neslidus, neklampus, saugus; jeigu maudytis draudžiama arba nerekomenduojama, apgyvendinimo paslaugų vartotojai turi būti apie tai informuojami nurodant priežastis. Informacija turi būti pateikiama raštu, gerai apgyvendinimo paslaugų vartotojui matomoje vietoje.

Po pertraukos – legioneliozės profilaktika

Kadangi daugumos paslaugų veikla dėl karantino buvo sustabdyta, apgyvendinimo (taip pat pirčių ir baseinų) paslaugų  teikėjams svarbu nepamiršti atlikti geriamojo vandens (šalto ir karšto) mikrobiologinį tyrimą legionelėms nustatyt, nes vandens tyrimus privaloma atlikti, kai vandens tiekimo sistema pradedama naudoti daugiau kaip po vieno mėnesio pertraukos, po vandens tiekimo sistemos rekonstrukcijos ar remonto, taip pat kai diagnozuojama susirgimų legionelioze.
Legioneliozės profilaktikai taip pat svarbu, kad karšto vandens tiekimo sistemoje vandens temperatūra kas 3 mėnesius būtų profilaktiškai pakeliama iki 66 °C ir išlaikoma ne mažiau kaip 25 min. Atliekant vandens tiekimo sistemos kenksmingumo pašalinimo darbus, svarbu garantuoti vartotojų saugą, užtikrinti, kad karšto vandens čiaupe temperatūra nuolat būtų ne žemesnė kaip 50 °C, o šalto – ne aukštesnė kaip 20 °C.

Saugūs įrenginiai ir įspėjamieji ženklai

Apgyvendinimo paslaugų teikimo patalpos, teritorija, jose esantys įrenginiai turi būti saugūs, įrengti ir prižiūrimi taip, kad juos naudojant būtų išvengta nelaimingų atsitikimų (paslydimo, kritimo, susidūrimo, nudegimo, nutrenkimo, sužalojimo elektros srove, sprogimo ir pan.).
Potencialiai pavojingose vietose turi būti apsauginiai įtaisai, įspėjamieji ženklai ar kitokios (pavyzdžiui, garso, šviesos) priemonės, ribojančios ar neleidžiančios prieiti prie pavojingų vietų ar įrenginių.

Galioja karantino reikalavimai

Apgyvendinimo įstaigose viename kambaryje galima apgyvendinti ne tik tos pačios šeimos narius, jei jie turi Galimybių pasus, bendro naudojimo patalpose užtikrinant visų asmenų kaukių dėvėjimą ir laikantis ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo tarp asmenų ar asmenų  grupių, užtikrinant kitas valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi, būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas.

Operacijų vadovo sprendimą Dėl paslaugų teikimo būtinų sąlygų galite rasti čia.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija