Įsibėgėjus vasarai, vis daugiau poilsiautojų renkasi atostogas užsienyje su šeima. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras primena, kokie reikalavimai šiuo metu dėl COVID-19 pandemijos galioja vaikams, kol  ne visi vaikai gali būti paskiepyti nuo šios ligos.

Keleivio anketa
Su kelionėmis ir grįžimu į Lietuvą susidūrę asmenys jau žino, kad pirmiausia atvykstant į Lietuvą būtina pasirūpinti QR kodu, kuris tikrinamas įlipant į keleivinio transporto priemonę, taip pat atvykimo į Lietuvą vietose. Primename, kad QR kodas yra užpildytos keleivio anketos patvirtinimas, kuris atsiunčiamas užpildžius elektroninę anketą adresu keleiviams.nvsc.lt.

Keliautojams dažnai kyla klausimų, ar reikia anketą pildyti vaikams, kūdikiams, ar galima už visą šeimą užpildyti vieną anketą. Anketą būtina pildyti ir vaikams, nepriklausomai nuo jų amžiaus. Kiekvienam šeimos nariui turi būti užpildoma atskira anketa. Tose anketos skiltyse, kuriose nėra galimybės įvesti vaiko duomenų (pavyzdžiui, kontaktinė informacija), reikia pateikti tėvų duomenis.

COVID-19 tyrimas prieš atvykstant į Lietuvą
Kaip žinoma, visi atvykstantys iš užsienio šalių į Lietuvą, privalo turėti neigiamą COVID-19 tyrimą (PGR tyrimas turi būti atliktas ne seniau 72 val. prieš kelionę, antigeno testas – ne seniau nei prieš 48 val.). Primename, kad vaikams iki 16 metų šis reikalavimas netaikomas.

Taigi, iš užsienio į Lietuvą atvykdami su vaikais iki 16 metų turite pasirūpinti tik suaugusiųjų asmenų tyrimais, jeigu jie nėra pasiskiepiję ar persirgę šia liga. Pasiskiepijusiems ir persirgusiems asmenims atvykstant į Lietuvą nereikalaujama turėti neigiamą tyrimo atsakymą patvirtinantį dokumentą. Primename, kad po paskiepijimo turi būti praėję ne mažiau kaip 14 dienų, o po ligos, kuri buvo patvirtinta remiantis teigiamu PGR tyrimo rezultatu,  turi būti praėję ne daugiau kaip 180 dienų.

Izoliacija
Šuo metu izoliuotis privaloma tik atvykus iš raudonai ir pilkai zonai priskirtų šalių. COVID-19 persirgę ir nuo šios ligos paskiepyti asmenys izoliuotis neturi. Vaikams iki 12 metų amžiaus reikalavimas izoliuotis grįžus iš šių šalių taip pat netaikomas.
Atkreipiame dėmesį, kad tokiais atvejais, kai kartu su vaiku keliavusiems asmenims izoliacija yra privaloma, vaikams šiuo laikotarpiu  rekomenduojama nelankyti ugdymo įstaigos.

Vaikams nuo 12 iki 16 metų, atvykusiems iš raudonai ir pilkai zonai priskiriamų šalių, izoliacija netaikoma tuo atveju, jeigu jie turi neigiamą COPVID-19 tyrimą. PGR tyrimas turi būti atliktas ne anksčiau nei 72 valandų laikotarpiu (skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento) iki atvykimo į Lietuvą, antigeno testas – ne anksčiau nei 48 valandų laikotarpiu. Jei tyrimas atliekamas Lietuvoje, privaloma izoliuotis iki tyrimo rezultato gavimo.

Pakartotinis tyrimas atvykus į Lietuvą
Visiems asmenims, atvykusiems iš geltonai zonai priskirtų šalių šiuo metu netaikomas reikalavimas izoliuotis, tačiau būtina atlikti dar vieną tyrimą ne anksčiau kaip trečią ir ne vėliau kaip penktą dieną po grįžimo. Šis reikalavimas netaikomas paskiepytiems ir persirgusiems asmenims, oficialių delegacijų nariams ir vaikams iki 12 metų. Vaikams nuo 12 iki 16 metų šis tyrimas būtinas.

Primename, kad paveiktų šalių sąrašas tvirtinamas kiekvieną penktadienį, o įsigalioja pirmadienį. Jame šalys suskirstytos pagal spalvas, skirtingoms spalvinėms zonoms priskirtoms šalims taikomi skirtingi izoliacijos ir tyrimų atlikimo reikalavimai. Sąrašą galite rasti čia: https://nvsc.lrv.lt/atvykusiems , išimčių sąrašas skelbiamas čia https://nvsc.lrv.lt/isimtys .

NVSC linki visiems geros vasaros, smagių kelionių ir ragina atsakingai laikytis nustatytų reikalavimų bei kitų prevencijos priemonių – uždarose viešose vietose dėvėti kaukes, laikytis atstumų, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, rankų higienos.

Kontaktai žiniasklaidai:
https://nvsc.lrv.lt/lt/struktura-ir-kontaktai/kontaktai-ziniasklaidai