Artėjant mokslo metų pradžiai, Klaipėdos teritorinė ligonių kasa (TLK) primena tėveliams, kad jie gali nuvesti savo vaikus pas gydytojus odontologus arba burnos higienistus, kurie, įvertins atžalų dantų būklę ir jei bus būtinybė padengs specialia apsauga nuo ėduonies – silantinėmis medžiagomis bei užtikrins vaiko burnos ir dantų sveikatą.

Ligonių kasos atkreipia dėmesį, kad vaikų dantų dengimas silantais yra ne tik efektyvi, saugi, greita, tačiau ir visiškai neskausminga procedūra, kovai su itin tarp vaikų paplitusia liga – dantų ėduonimi. Pabrėžtina tai, kad laiku padengus vaikų dantis silantinėmis medžiagomis, galima išvengti apie 80 proc. mažiau dantų ėduonies atvejų, tad rekomenduojame, kuo dažniau vesti vaikus pasitikrinti dantis, tai padės išvengti žymiai brangesnių ir sudėtingesnių kitų dantų gydymo būdų.

„Tėveliai, turintys vaikų iki 14 metų ir norintys savo atžaloms nuolatinius krūminius dantis padengti silantais, šią paslaugą gali gauti nemokamai. Atsižvelgiant į tai, raginame tėvelius nedelsti ir aktyviai naudotis šia galimybe prieš prasidedant mokslo metams”, – sako Klaipėdos TLK Kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Sonata Leščinskienė.

Pasak specialistės, norint, kad šis dantų ėduonies profilaktikos metodas vaikams būtų atliktas nemokamai, pirmiausia reikia kreiptis į gydymo įstaigą, prie kurios vaikas yra prirašytas arba į asmens sveikatos priežiūros įstaigas, kurios yra sudariusios sutartį su TLK dėl šių paslaugų teikimo ir apmokėjimo. Jei odontologo paslaugos bus teikiamos gydymo įstaigoje, kurioje vaikas nėra prirašytas arba įstaiga nėra sudariusi sutarties su ligonių kasomis, už dantų gydymą reikės mokėti įstaigos nustatytomis kainomis.

Ligonių kasos primena, kad už vaikų burnos ir dantų sveikatą bei teisingo burnos valymo įgūdžių įdiegimą vaikui yra atsakingi tėvai. Tad, kad mažųjų dantys būtų sveiki, rekomenduojame vadovautis specialistų rekomendacijomis ir vaikų dantukus tikrinti bent vieną kartą per pusę metų.

Sveikatos priežiūros įstaigas, kurios yra sudarusios sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis dėl minėtų paslaugų teikimo visoje Lietuvoje, galite rasti čia.

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos informacija.

Ligonių kasos kviečia:

Rūpimus klausimus galima pateikti info@vlk.lt arba (8 5) 232 2222.