Šiaulių teritorinės ligonių kasos (TLK) Gyventojų aptarnavimo skyriaus specialistės, dirbančios rajonuose, sulaukia gyventojų padėkų už operatyvų aptarnavimą. Rajonų gyventojai džiaugiasi, kad Europos sveikatos draudimo kortelę (ESDK) gali gauti iš karto, kai tik kreipiasi (galimybių paso nereikalaujama). Šiaulių TLK baigė aprūpinti savo atstoves rajonuose ESDK kortelių spausdintuvais, tad nuo šiol visų Šiaulių TLK aptarnaujamų rajonų gyventojai gali gauti ESDK kortelę jau pirmojo vizito metu. Anksčiau ESDK spausdintuvų nebuvo Joniškyje, Pakruojyje ir Naujoje Akmenėje, todėl šių rajonų gyventojams kortelės tekdavo palaukti savaitę ar dvi, o po to dar kartą kreiptis į TLK skyrių.

ESDK patvirtina, jog privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdraustas žmogus Europos Sąjungos šalyse, taip pat Norvegijoje, Islandijoje, Lichtenšteine, Šveicarijoje ir Jungtinėje Karalystėje turi teisę gauti būtinąją medicinos pagalbą, kurios išlaidas visiškai arba iš dalies apmoka ligonių kasos.

ESDK galima atsiųsti ir paštu. Šią paslaugą ligonių kasos teikia visiems privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems žmonėms. „Atsižvelgiant į tai, kad šalyje fiksuojamas didėjantis susirgimų koronaviruso infekcija skaičius, patariame siųstis ESDK paštu ir taip išvengti nebūtinų kontaktų“, – atkreipia dėmesį Šiaulių TLK Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Inga Kvedarienė. ESDK siuntimo paslauga apmokama iš ligonių kasų lėšų.

Kitas būdas išvengti nepageidaujamų kontaktų – parsisiųsti į mobilųjį įrenginį kortelę pakeičiantį sertifikatą. Apdraustasis gali pats elektroniniu būdu užpildęs nustatytos formos prašymą suformuoti šį sertifikatą sau ir nepilnamečiams savo šeimos nariams.

Užsisakyti ESDK arba ją pakeičiantį sertifikatą galima čia: https://e.vlk.lt.

Svarbu žinoti, kad ESDK ir ją pakeičiantį sertifikatą priima tik valstybių nacionalinėms sistemoms priklausančios gydymo įstaigos, sudariusios sutartis su ligonių kasomis ar valstybinį sveikatos draudimą įgyvendinančiomis įstaigomis. Už pacientui suteiktą būtinosios medicinos pagalbą sumoka paslaugas teikiančios valstybės ligonių kasa, o priemokas ar mokesčius pacientas moka pats.

ESDK negarantuoja planinės sveikatos priežiūros.

Savarankiškai privalomojo sveikatos draudimo įmokas mokantys asmenys, norėdami gauti kortelę ar sertifikatą, turi būti sumokėję šią įmoką ir už einamąjį mėnesį.

Primename, kad vizitui į TLK  rekomenduojame užsiregistruoti iš anksto. Tai padaryti galima čia.

Šiaulių teritorinės ligonių kasos informacija

Ligonių kasos kviečia:

Rūpimus klausimus galima pateikti info@vlk.lt arba (8 5) 232 2222.