Kiekvienais metais kovo 24 dieną Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) sprendimu yra minima Pasaulinė tuberkuliozės diena. Šios dienos tikslas yra atkreipti visuomenės dėmesį į tuberkuliozės paplitimą bei dedamas pastangas kovojant su ja. PSO ragina susivienyti kovai su tuberkulioze, ypač laiku išaiškinant visus tuberkuliozės atvejus. Būtina padaryti viską, kad tuberkuliozė būtų visiškai likviduota.

Kas yra tuberkuliozė?

Tuberkuliozė – tai infekcinė liga, kurią sukelia tuberkuliozės mikobakterijos. Tuberkuliozės sukėlėjai plinta per orą ligoniui kalbant, kosint, čiaudint. Užsikrėsti tuberkuliozės lazdelėmis gali kiekvienas iš mūsų, nes gatvėmis vaikšto, drauge važiuoja visuomeniniu transportu, lankosi įstaigose sergantys, gydyti, bet neišgydyti, nesilaikantys gydymo režimo asmenys. Sveiko žmogaus imuninė sistema padeda apsiginti nuo ligos sukėlėjų, jeigu jų aplinkoje nedaug, o žmogaus organizmas nenusilpęs.

Dažniausiai suserga asmenys, per mažai besirūpinantys savo sveikata, nuolat bendraujantys su sergančiais atvirąja plaučių tuberkulioze, nepaisantys asmens higienos reikalavimų. Neretai ši liga tapatinama su skurdu, prasta higienos būkle, alkoholizmu, narkomanija, AIDS, todėl sergantieji tuberkulioze yra linkę slėpti savo ligą, nesigydyti.

Nors tuberkuliozės lazdelės dažniausiai pažeidžia plaučius, ligai labiau būdingi bendro negalavimo požymiai: silpnumas, nuovargis, svorio mažėjimas, naktinis prakaitavimas, nedidelis karščiavimas vakarais (37,2–37,5ºC), sausas kosulys. Negydant šie požymiai stiprėja, gali prasidėti skrepliavimas su kraujo priemaišomis, pažeidžiami kiti organai. Specifinio, būdingo tik tuberkuliozei, simptomo nėra, tačiau užsitęsus kosuliui ilgiau nei 2–3 savaites, tikslinga pasikonsultuoti su gydytoju.

Tuberkuliozės gydymas

Gydymas skiriamas sergantiems tuberkulioze asmenims. Tai ilgas procesas trunkantis apie 6-8 mėn. Sergantis tuberkulioze žmogus turi griežtai laikytis gydymo reikalavimų (nustatytu laiku apsilankyti pas gydytoją, gerti vaistus), priešingu atveju ligonis neišgydomas. Be to, išsivysto gydymui atsparios tuberkuliozės bakterijos. Tokių tuberkuliozės mikobakterijų sukeltą ligą išgydyti yra ypač sunku ir brangu. Taigi sergantysis turi atsižvelgti į šiuos ypatumus ir stengtis ne tik apsaugoti save, bet ir aplinkinius artimuosius ir draugus.

Tuberkuliozės profilaktika

Pati geriausia tuberkuliozės profilaktikos priemonė yra ligonių gydymas stebint medicinos personalui iki visiško pasveikimo. Jei žmogus susirgo bakteriologiškai patvirtinta plaučių tuberkulioze, jis ligos pradžioje (2-3 savaites), net ir pradėjus gydymą – pavojingas aplinkiniams. Šeimos nariai bei kiti bendravusieji (pvz., bendradarbiai ir kt.) su sergančiuoju, turi nedelsiant pasitikrinti sveikatą. Suaugusieji dažniausiai tiriami rentgenologiškai, o vaikams – atliekamas tuberkulino mėginys.

Kiekvienoje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, kurią asmuo yra pasirinkęs, teisės aktais nustatyta tvarka, tuberkulino mėginius šeimos gydytojai privalo atlikti visiems 7 metų amžiaus ir tam tikrų rizikos grupių vaikams (bendraujantiems su sergančiais tuberkulioze šeimoje ar kolektyve, sergantiems viršutinių kvėpavimo takų ligomis, gyvenantiems socialinės rizikos šeimose ir kt.). Viena iš tuberkuliozės profilaktikos priemonių – BCG vakcina, kuri apsaugo nuo sunkių tuberkuliozės formų. Šia vakcina skiepijami visi 2-3 parų naujagimiai.

Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyta tvarka darbuotojams, dirbantiems maisto gamyboje, sveikatos priežiūros, vaikų mokymo ir auklėjimo, paslaugų teikimo gyventojams ir kitose veiklos srityse, būtinas profilaktinis patikrinimas dėl tuberkuliozės prieš pradedant dirbti ir kasmet dirbant.

Nuo tuberkuliozės saugokimės stiprindami sveikatą, laikydamiesi sveikos gyvensenos principų, asmens higienos taisyklių, profilaktiškai tikrindamiesi sveikatą.

Mes norim pasaulio be tuberkuliozės! O ar to norite Jūs! Jei taip, tikrinkitės sveikatą profilaktiškai!