Gegužės 19 d. – JT, PSO ir LRV skelbiamų atmintinų dienų sąraše, pasaulyje ir Lietuvoje minima hepatito C diena.

Hepatitastai kepenų uždegimas. Virusinis hepatitas C (VHC) – tai hepatito C viruso (HCV) sukeltas kepenų uždegimas – užkrečiamoji  (arba infekcinė) liga. Hepatito C virusas užkrečia kepenų ląsteles, patekęs į jas per kraują (1 pav.).

 

 

 

 

 

 

1 pav. HCV – Užsikrėtus jauname amžiuje, kepenų pažeidimas progresuoja lėčiau ir kepenų cirozė gali susiformuoti per 30–40 metų. O užsikrėtus vyresniame amžiuje – per 10–20 metų.

Hepatito C simptomai: gali pasireikšti 2 savaičių – 6 mėnesių laikotarpyje po užsikrėtimo. Inkubacinis laikotarpis gali trukti 14-180 dienų. Hepatito C viruso sukeltas kepenų uždegimas gali būti ūmus arba lėtinis. Virusu užsikrėtęs žmogus gali 15–30 metų nejausti jokių simptomų. Ligos pradžioje nebūna jokių specifinių požymių ir gali atrodyti, kad niekas negresia. Tik kai kuriems ligoniams gali pasireikšti nuovargis, apetito stoka, pykinimas, silpnumas, pilvo skausmas. Odos ir akių pageltimas, šlapimo patamsėjimas taip pat yra hepatito C požymiai.

Virusinis hepatitas C plinta:

  • per kraują – darant tatuiruotes, veriant auskarus nesteriliais instrumentais; perpilant kraują ar jo produktus; naudojantis užsikrėtusio asmens daiktais: dantų šepetėliu, skutimosi, manikiūro, pedikiūro reikmenimis; atliekant medicinines procedūras nesteriliais instrumentais; vartojant švirkščiamuosius narkotikus ir dalijantis užkrėstais švirkštais, adatomis ir kitomis švirkštimosi priemonėmis.
  • užsikrėtusi motina gali HCV perduoti kūdikiui (rizika siekia 4-8 proc.),
  • heteroseksualių (ypač monogaminių) lytinių santykių metu HCV infekcija perduodama retai (perdavimo rizika maža ir siekia apie 5 proc.); didesnę riziką HCV užsikrėsti lytinių santykių metu turi sergantys kitomis lytiškai plintančiomis infekcijomis, vyrai turintys lytinių dantykių su vyrais (VSV), asmenys turintys daug lytinių partnerių, asmenys teikiantys seksualines paslaugas, nenaudojantys prezervatyvų lytinių santykių metu.

Hepatito C virusu negalima užsikrėsti čiaudint, kosint ar sveikinantis !!!

Labiausiai rizikuoja užsikrėsti HCV infekcija asmenys, vartojantys švirkščiamuosius narkotikus; medicinos darbuotojai, turintys sąlytį su krauju (laboratorijų personalas, chirurgai, stomatologai, akupunktūros specialistai, greitosios medicinos pagalbos medikai); hemofilija sergantys asmenys ir hemodializuojami pacientai.

Epidiomologija. Remiantis išankstiniais Higienos instituto duomenimis, 2017 m. Lietuvoje nuo virusinio hepatito mirė 26 asmenys: 16 vyrų ir 10 moterų. Iš jų 19 buvo miesto gyventojais ( 11 vyrų, 8 moterys) bei 7 kaimo gyventojai ( 5 vyrai, 2 moterys).

Virusinio hepatito C gydymas. Tiriant ligonio kraują, nustatoma ūminio ar lėtinio virusinio hepatito C diagnozė, ligoniui skiriamas gydymas. Ypač svarbu anksti nustatyti lėtinio virusinio hepatito C diagnozę ir nedelsiant pradėti gydymą, nes tik tokie ligoniai turi daugiau galimybių pilnai pasveikti ir išvengti sunkių kepenų komplikacijų. Gydymo sėkmė priklauso ir nuo hepatito C viruso genotipo ir nuo jo bendro kiekio organizme. Kai kepenys labai pažeistos, ligonį galima išgelbėti transplantuojant donoro kepenis.

Lėtinis hepatitas C yra dažniausia kepenų transplantacijos priežastis JAV ir Europoje.

Kaip neužsikrėsti virusiniu hepatitu C?

  • Nesinaudokite kitų asmenų panaudotais (nesteriliais) švirkštais, adatomis bei skutimosi peiliukais, manikiūro, pedikiūro reikmenimis, dantų šepetuku ir kt.
  • Venkite kraujo ir jo produktų perpylimo.
  • Naudokite asmenines apsaugines priemones ir venkite mikrotraumų darbo metu atliekant invazines procedūras, tyrimus, kai yra kontaktas su paciento krauju.
  • Praktikuokite saugius lytinius santykius.
  • Informuokite Jus gydančius gydytojus, jei esate užsikrėtę hepatito C virusu.

 

Visuomenės sveikatos specialistė Edita Jankienė

 

Šaltiniai:

Užkrečiamų ligų ir AIDS centras

Higienos institutas Sveikatos informacijos centras