Europos Sąjungoje kovo 15-ąją minima Pasaulinė vartotojų teisių diena, kuri dar vadinama Europos vartotojų diena. Vienas iš pagrindinių šios dienos tikslų yra šviesti ir informuoti vartotojus apie jų teises bei jų gynimo būdus. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) skatina visuomenę atsakingai rinktis paslaugas ir gaminius, atkreipia dėmesį į tai, kad labai svarbu perskaityti informaciją apie gaminį ar paslaugą, nesirinkti nelegaliai parduodamų gaminių ar paslaugų. Taip pat ragina ūkio subjektus atsakingai užtikrinti paslaugų ir gaminių saugą.

Paslaugos turi būti saugios vartotojų sveikatai   

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) įgyvendina valstybės politiką visuomenės sveikatos priežiūros ir vartotojų teisių apsaugos srityse, vertina ir valdo riziką žmonių sveikatai, susijusią su paslaugomis, gaminiais, aplinkos veiksniais ir užkrečiamosiomis ligomis.

Taigi NVSC prižiūri (kontroliuoja), kaip sveikatos saugos reikalavimų laikosi kirpyklų, kosmetikos, tatuiruočių kabinetų, grožio salonų, soliariumų, baseinų, laidojimo paslaugų, skalbyklų, pirčių ir kitų paslaugų teikėjai. Visą prižiūrimų paslaugų sąrašą, saunų, sporto klubų, vaikų vasaros stovyklų, apgyvendinimo teikiamų paslaugų, vaikų žaidimo patalpų, kosmetikos gaminius rinkai pateikiančių atsakingų asmenų valstybinę visuomenės sveikatos saugos kontrolę ir pagal kompetenciją gina vartotojų teises visuomenės sveikatos saugos ir paslaugų kokybės požiūriu.

Pažeidimų padaugėjo

2020 metais NVSC atliko 1703 minėtų prižiūrimų ūkio subjektų patikrinimus. Atliktų patikrinimų metu 26 proc. ūkio subjektų buvo nustatyti pažeidimai, už kuriuos skirtos baudos ir duoti nurodymai pažeidimus pašalinti. Patikrinimų, kurių metu nustatyti pažeidimai, 2020 m. buvo 13 proc. daugiau nei 2019 metais.

2020 m. NVSC gavo 221 skundą dėl paslaugų, iš kurių 35 proc. buvo pagrįsti. Trečdalis gautų skundų buvo dėl plaukų, nagų priežiūros, soliariumų, veido ir kūno priežiūros, tatuiravimo paslaugų. Iš jų net 31 proc. buvo pagrįsti, t. y. atlikus patikrinimą nustatyti pažeidimai. Ūkio subjektams, teikiantiems šias paslaugas, buvo taikytos poveikio priemonės – duoti nurodymai pažeidimus pašalinti.

NVSC ragina paslaugų teikėjus teikti saugias ir kokybiškas paslaugas, laikantis nustatytų higienos, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo būtinų visuomenės sveikatos saugos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygų. Taip pat prašo vartotojus atsakingai rinktis paslaugas.

 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija