Gavusi  Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos rekomendacijas, nuo rytojaus Sveikatos apsaugos ministerija laikinai stabdo skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina mažiausiai iki šio ketvirtadienio, kovo18 d., kol bus gautos Europos vaistų agentūros (EVA) galutinės išvados dėl šios vakcinos šalutinio poveikių. Skiepijimą „AstraZeneca” vakcina nuo koronaviruso laikinai sustabdė kai kurios Europos valstybės, tarp jų – Ispanija, Italija, Prancūzija, Vokietija, Švedija, Latvija.

Gaunant duomenų dėl Europoje fiksuojamų tromboembolijos reiškinių, VVKT ministerijai pateikė rekomendaciją laikinai stabdyti skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina, kol bus išsklaidytos abejonės dėl šios vakcinos saugumo. Šiandien vykusios EVA spaudos konferencijos metu agentūros vadovė Emer Cooke teigė esanti tikra, kad šios vakcinos nauda nusveria riziką. O Pasaulio sveikatos organizacija taip pat teigia, kad nėra pagrįstų įrodymų, jog vakcina galėtų didinti kraujo krešulių riziką.

Primename, kad praėjusią savaitę Lietuvoje laikinai buvo sustabdytas vakcinavimas viena ABV5300 serija, kol vyksta tyrimas, siekiant atmesti menkiausias galimas prielaidas, susijusias su šios konkrečios partijos vakcinos saugumu.

Svarbu pažymėti, kad vykstant vakcinacijai plačiu mastu ne tik mūsų šalyje, bet ir visame pasaulyje, Lietuva nuolat stebi ir analizuoja visą informaciją apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas po COVID-19 vakcinos ir imasi atitinkamų veiksmų.

SAM Spaudos tarnyba