Pernai pradėjus organizuoti psichologinės gerovės ir psichikos sveikatos stiprinimo veiklas, jose 2020-aisiais sudalyvavo daugiau kaip 14 tūkst. gyventojų, net 9 iš 10-ies liko labai patenkinti arba patenkinti gautomis paslaugomis. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kviečia gyventojus ir šiemet naudotis nemokamomis specialistų konsultacijomis bei dalyvauti jų rengiamuose grupiniuose užsiėmimuose.

Ministerijos iniciatyva paslaugos teikiamos visose Lietuvos savivaldybėse, reaguojant į neigiamą COVID-19 pandemijos poveikį visuomenės psichikos sveikatai. Teikiant paslaugas, vykdomos grupinės veiklos – streso valdymo, emocijų atpažinimo ir raiškos, konfliktų valdymo užsiėmimai, savitarpio paramos grupės, taip pat teikiama iki 5 individualių psichologo konsultacijų.

Šias paslaugas nemokamai gali gauti visi Lietuvos gyventojai, susiduriantys su psichikos sveikatos sunkumais dėl sudėtingų gyvenimiškų situacijų (darbo netekimo, artimo žmogaus netekties, skyrybų ir kt.), kreipdamiesi į savo savivaldybės visuomenės sveikatos biurą. Didelis dėmesys teikiamas jų kokybės užtikrinimui: individualią pagalbą teikia ar grupinius užsiėmimus veda kvalifikuoti psichologai arba kiti specialistai, atitinkantys nustatytus kvalifikacinius reikalavimus.
Paslaugomis naudotasi tikslingai: 2020 metais daugiau nei pusė asmenų kreipėsi dėl patiriamo streso, kurį COVID-19 pandemijos metu patiria didesnė dalis Lietuvos gyventojų nei įprastai. Taip pat buvo kreiptasi dėl slegiančio vienišumo, tarpasmeninių konfliktų, įtampos ir nuovargio, padidėjusio nerimo ir kitų priežasčių.

Gyventojai itin pozityviai vertino dalyvavimą veiklose – tai rodo jų užpildytų anketų apie savijautą rezultatai prieš ir po paslaugų gavimo. Džiugu, kad 1 iš 4 asmenų savijauta po paslaugų gavimo ženkliai pagerėjo. Be to, dauguma baigusių veiklas asmenų nurodė, kad išmoko ir pradėjo praktiškai taikyti veiksmingus streso valdymo būdus, lengviau sprendė konfliktines situacijas.

Ministerija kviečia ir toliau gyventojus stebėti ir rūpintis savo emocine sveikata.

Rekomendacijas galima rasti čia.

Siekiant palaikyti gerą psichikos sveikatą, gyventojai raginasi kreiptis bei dalyvauti psichologinės gerovės ir psichikos sveikatos stiprinimo veiklose. Daugiau informacijos apie šias veiklas, psichikos sveikatą bei kitas prieinamos pagalbos galimybes galima rasti pagalbasau.lt svetainėje.
Primename, kad COVID-19 pandemijos laikotarpiu veikia nemokamas telefono numeris 1809, kuris vienija emocinę paramą ar psichologinę pagalbą teikiančias linijas: Vilties liniją, Pagalbos moterims liniją, Jaunimo liniją, Vaikų liniją, Sidabrinę liniją ir Tėvų liniją.

SAM Spaudos tarnyba