Šiandien esame įpratę dalytis – socialiniuose tinkluose nuolat dalijamės savo gyvenimo akimirkomis ir mintimis, informacija, emocijomis bei patirtimis. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologai primena, kad dabar turime ypatingai svarbią užduotį – dalytis informacija, kuri gali padėti sustabdyti COVID-19 infekcijos plitimą ir prisidėti prie epidemijos valdymo.

Epidemiologinių tyrimų rezultatai atskleidžia, kad nemaža dalis visų nustatytų infekcijos atvejų plinta šeimose. Todėl nustačius COVID-19 užsikrėtusį asmenį labai svarbu, kad jo šeimos nariai bei visi kiti su juo kontaktavę tinkamai izoliuotųsi ir laikytųsi nustatytų reikalavimų. Prašome visų atsakingumo, geranoriškumo ir bendradarbiavimo, teikiant informaciją skambinantiems NVSC specialistams ar elektroniniu būdu pildant anketas.

Ypatingai tai svarbu šiandien, kai tiek visame pasaulyje, tiek Lietuvoje susiduriame su naujomis grėsmingomis viruso atmainomis. Atminkite, nuo jūsų pateiktų duomenų priklauso, ar galimi nešiotojai pasidalins virusu savo darbovietėse, vaikų darželiuose, parduotuvėse, gydymo įstaigose.

Primename pagrindinius veiksmus, kuriuos būtina atlikti gavus teigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą ar sužinojus, kad užsikrėtė šeimos narys.

  MANO COVID-19 TYRIMAS TEIGIAMAS

KAIP TURIU ELGTIS AŠ IR KAIP TURI ELGTIS MANO ŠEIMOS NARIAI?
AŠ – COVID-19 užsikrėtęs asmuo Mano artimieji, kurie gyvena kartu
Izoliuotis ir telefonu susisiekti su savo šeimos gydytoju. Izoliuotis.
Informuoti žmones, su kuriais bendravau tris dienas iki simptomų atsiradimo arba iki tyrimo atlikimo (tepinėlio paėmimo). Informuoti darbdavį ir nuspręsti, ar galės dirbti nuotoliniu būdu.
Sulaukti NVSC skambučio arba visą epidemiologinę informaciją (užsikrėtimo aplinkybes, sąlytį turėjusius asmenis) pateikti internetu atvejis.nvsc.lt Sulaukti SMS žinutės iš NVSC, kurioje bus pateikta nuoroda į anketą. Užpildyti šią anketą ir joje pažymėti, ar bus reikalingas nedarbingumas.
Laikytis gydytojo nurodymų ir izoliacijos reikalavimų. Laikytis izoliacijos reikalavimų.
KIEK TRUKS IZOLIACIJA?
AŠ – COVID-19 užsikrėtęs asmuo Mano artimieji, kurie gyvena kartu
Izoliacijos terminą nustato gydytojas.

 

  • Izoliacija trunka 14 dienų.
  • Ne anksčiau kaip 7-tą dieną atlikus tyrimą ir gavus neigiamą rezultatą, izoliacija gali būti sutrumpinama iki 10 dienų.
KAIP TURIME ELGTIS NAMUOSE?
AŠ – COVID-19 užsikrėtęs asmuo Mano artimieji, kurie gyvena kartu
Izoliuotis atskirame bute / name arba gerai izoliuotame kitame individualaus buto / namo aukšte su atskiru sanitariniu mazgu. Jeigu tokios galimybės nėra, o šeimos nariai, kurie gyveno kartu diagnozės nustatymo, sutinka, ligonis gali būti izoliuotas atskirame gerai vėdinamame kambaryje (t. y. su atidaromais langais ir sandariai uždaromomis durimis). Gali gyventi tame pačiame bute / name su ligoniu, jeigu jie gyveno kartu iki diagnozės nustatymo ir sutinka gyventi kartu. Šeimos nariai turi izoliuotis atskiruose gerai vėdinamuose kambariuose.
  • Apriboti judėjimą namuose ir sumažinti dalijimąsi bendra erdve.
  • Būnant bendrose erdvėse visada dėvėti nosį ir burną dengiančią apsaugos priemonę.
  • Apriboti judėjimą namuose ir sumažinti dalijimąsi bendra erdve.
  • Būnant bendrose erdvėse visada dėvėti nosį ir burną dengiančią apsaugos priemonę.
  • Tame pačiame kambaryje kartu su ligoniu negali gyventi kiti sveiki asmenys, išskyrus atvejus, kai reikia slaugyti COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) sergantį vaiką ar negalią turintį asmenį.
  • Jeigu šeimoje yra keli ligoniai, jie visi gali izoliuotis viename kambaryje
 
Nepalikti izoliavimo vietos, nepriiminėti svečių. Nepalikti izoliavimo vietos, nepriiminėti svečių.
KAIP ELGTIS, JEIGU PRIREIKIA PALIKTI IZOLIACIJOS VIETĄ?
AŠ – COVID-19 užsikrėtęs asmuo Mano artimieji, kurie gyvena kartu
Izoliavimo vietą galima palikti tik prireikus nuvykti į gydymo įstaigą sveikatos paslaugoms gauti ar iš anksto užsiregistravus tel. Nr. 1808 – į mobilųjį punktą atlikti  COVID-19 tyrimą.
  • Jeigu turintys augintinių neturi kitos išeities, galima su jais išeiti į lauką ne ilgiau kaip 15 min., visą laiką dėvint veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones ir vengiant bet kokio kontakto su kitais asmenimis.
  • Draudžiama lankytis žmonių susibūrimo vietose. Susisiekus tikrinimą atliekančiam pareigūnui, privaloma nedelsiant grįžti į izoliavimo vietą.
Atsiradus poreikiui pakeisti izoliavimo vietą, kreiptis į NVSC ir gauti leidimą (prašymą pildyti elektroniniu būdu nvsc.lrv.lt/leidimas).
  • Atsiradus poreikiui pakeisti izoliavimo vietą, kreiptis į NVSC ir gauti leidimą (prašymą pildyti elektroniniu būdu nvsc.lrv.lt/leidimas).
  • Izoliavimo vietą palikti galima tik dėl šių aplinkybių. Leidimo gauti ar pranešti nereikia, tačiau patikrinimą atliekančiam pareigūnui paprašius, būtina pateikti įrodymus dėl vietos palikimo būtinybės.
Maistu, vaistais ir kitomis būtinomis priemonėmis pasirūpinti nuotoliniu būdu arba paprašyti, kad tuo pasirūpintų kiti asmenys (pvz., šeimos nariai, draugai ar kt.), kuriems nėra taikomos izoliavimo priemonės, arba savivaldybės administracija. Maistu, vaistais ir kitomis būtinomis priemonėmis pasirūpinti nuotoliniu būdu arba paprašyti, kad tuo pasirūpintų kiti asmenys (pvz., šeimos nariai, draugai ar kt.), kuriems nėra taikomos izoliavimo priemonės, arba savivaldybės administracija.