Pokovidinis sindromas be kvėpavimo sutrikimų pasireiškia ir neuropsichiatriniais simptomais: kognityviniais (dėmesio koncentracijos, atminties, elgesio), miego, nuotaikos ir kitais organiniais psichikos sutrikimais– šie liekamieji reiškiniai pažįstami ne vienam persirgusiajam COVID-19. Siekdama kuo greičiau tokiais atvejais atstatyti sveikatą šiuos simptomus patiriantiems, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) sudarė galimybes naudotis valstybės kompensuojama medicinine ir psichosocialine reabilitacija. 

Pasitelkus gydytojų pagalbą sveikatos apsaugos ministras įsakymu nustatė indikacijas dėl medicininės reabilitacijos bei psichosocialinės reabilitacijos paslaugų teikimo asmenims, persirgusiems COVID-19 liga, kuriems per 6 mėnesius nuo gydymo stacionare pasireiškė neuropsichiatrinė simptomatika. Paslaugos finansuojamos iš medicininei reabilitacijai ir psichosocialinei reabilitacijai skiriamų Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų.

Tarptautiniai moksliniai tyrimai rodo, kad vidutiniškai apie 30 proc. asmenų po išrašymo iš stacionaro dėl COVID-19 ligos gydymo pasireiškia nemotyvuotas nuovargis, miego sutrikimai, koncentracijos susilpnėjimas, atminties pablogėjimas ar kiti simptomai. Per paskutiniuosius 6 mėnesius ligoninėse dėl COVID-19 ligos gydėsi daugiau 20 000 gyventojų, todėl žmonių, kuriems gali prireikti  tokių paslaugų, skaičius gali būti ženklus.

Jei po gydymosi ligoninėje dėl koronaviruso infekcijos jaučiami liekamieji reiškiniai ir manoma, kad reikalinga specialistų pagalba, siūloma kreiptis į savo šeimos gydytoją ar gydytoją psichiatrą. Jie gali nukreipti fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojo įvertinimui dėl medicininės reabilitacijos skyrimo, o tais atvejais kai po COVID-19 ligos smarkiai sutrikusi kasdienė veikla, elgesys ir socialinė adaptacija – į gydytoją psichiatrą dėl psichosocialinės reabilitacijos skyrimo.

Tiek medicininė, tiek psichosocialinė reabilitacija COVID-19 liga persirgusiems žmonėms, kuriems pasireiškia neuropsichiatriniai simptomai, yra suteikiama ne vėliau nei praėjus 6 mėnesiams po aktyvaus gydymo stacionare (ligoninėje) pabaigos. COVID-19 ligos atveju asmens sveikatos priežiūros įstaigoms leista netaikyti pirmojo medicininės reabilitacijos etapo paslaugų prieš skiriant medicininę reabilitaciją – tai didina paslaugų prieinamumą.

Medicininės reabilitacijos paslaugos, persirgus koronaviruso infekcija, skiriamos, atsižvelgiant ne tik į paciento diagnozę, bet ir į biosocialinių funkcijų sutrikimo laipsnį – kognityvinių sutrikimų, tokių kaip dėmesio koncentracija, atmintis, elgesio kontrolė, orientacijos, organiniai miego, nuotaikų sutrikimai, judėjimo sutrikimai, iššūkiai priimant ir perduodant informaciją. Tai reiškia, kad tik fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas gali skirti medicininį reabilitacinį gydymą tik visapusiškai įvertinęs paciento sveikatos būklę. Minėtu įsakymu sudarytos sąlygos gauti medicininės reabilitacijos paslaugas ir vaikams.

Psichosocialinės reabilitacijos paslaugos teikiamos, kai dėl neuropsichiatrinių simptomų smarkiai  sutrinka asmens veikla, elgesys ir socialinė adaptacija. Tokiu atveju kviečiama kreiptis į gydytoją psichiatrą dėl psichosocialinės reabilitacijos skyrimo, kuri gali būti tiek stacionarinė, tiek ambulatorinė. Pacientams, persirgusiems COVID-19 liga, stacionarinės psichosocialinės reabilitacijos paslaugos gali būti teikiamos iškart po gydymo ligoninėje, kurioje gydėsi dėl neuropsichiatrinių simptomų, bet ne vėliau kaip per 6 mėnesius nuo paciento išrašymo iš aktyviojo gydymo stacionarinės įstaigos po COVID-19 ligos gydymo.

Informaciją apie įstaigas, teikiančias medicininės ir psichosocialinės reabilitacijos paslaugas rasite čia.

SAM Spaudos tarnyba