Nacionalinis visuomenės sveikatos centras atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje nuo liepos 1 d. pasibaigus karantinui tebesitęsia ekstremalioji situacija, todėl kai kurie ribojimai vis dar išlieka. Vieni iš tokių ribojimų yra susiję su kelionėmis ir atvykimu į Lietuvą.

Primename, kad atvykstant į Lietuvą iš užsienio keleiviniu transportu, nepriklausomai nuo to, kokioje šalyje buvo lankytasi, privaloma užpildyti keleivio anketą ir gautą patvirtinimą (QR kodą) pateikti vežėjui prieš patenkant į transporto priemonę arba, jeigu atvykstama savo transportu iš paveiktų šalių, – NVSC specialistams ar kitiems pareigūnams pasienio kontrolės punkte ar keleivių kontrolės punkte.

Tikslas – atsekamumas

Keliautojams dažnai kyla klausimas, ar reikia pildyti anketą, jeigu jie grįžta iš šalių, iš kurių grįžus izoliacija netaikoma. Atkreipiame dėmesį, kad ši anketa pildoma ne vien izoliacijos tikslais. Pagrindinė keleivio anketos paskirtis – užtikrinti kelionių saugumą bei nedelsiant atlikti epidemiologinį tyrimą ir nustatyti sąlytį turėjusius kartu keliavusius asmenis tais atvejais, kai COVID-19 nustatoma iš užsienio atvykusiam asmeniui. Todėl net atvykstant (keleiviniu transportu) iš šalių, neįtrauktų į paveiktų šalių sąrašą, ar iš tokių, iš kurių grįžus izoliacija netaikoma, keleivio anketą pildyti būtina.

Be kitų privalomų duomenų, anketoje būtina nurodyti šalis, kuriose lankėtės 14 dienų laikotarpiu, izoliacijos vietos adresą, susipažinti su izoliacijos taisyklėmis. Atkreipiame dėmesį, kad užpildžius visus šiuos privalomus anketos laukus ir ją pateikus, izoliacija nebus taikoma, tais atvejais, jeigu nurodytos šalys, kuriose lankėtės, nepatenka į šalių, iš kurių atvykus būtina izoliuotis, sąrašą.

Anketą užpildyti galima likus ne daugiau kaip 48 val. iki kelionės pradžios, kai vykstama keleiviniu transportu. Tokiu atveju prieš patenkant į transporto priemonę būtina pateikti užpildytos elektroninės anketos patvirtinimą (QR kodą). Jeigu keliaujate nuosavu transportu, anketą užpildyti reikia iki sienos kirtimo momento.

Išimtis dėl keleivio anketos pildymo taikoma tik pasienio darbuotojams, taip pat kasdien ar kiekvieną darbo dieną kertantiems Lietuvos Respublikos ir kitos Europos Ekonominės Erdvės valstybės sieną asmenims: vykstantiesiems darbo reikalais, mokiniams ir juos į ugdymo įstaigą vežantiems asmenims, studentams, stažuotojams. Jie anketą turi pildyti ne rečiau kaip vieną kartą per mėnesį.

Kiti reikalavimai grįžus iš užsienio

Jeigu netaikomos išimtys, atvykstant į Lietuvą ir toliau privaloma turėti neigiamą tyrimo dėl COVID-19 (PGR arba antigeno testas iš nosiaryklės) rezultatą. Primename, kad serologinių antikūnų tyrimų atsakymas nepripažįstamas. PGR tyrimas turi būti atliktas ne seniau nei prieš 72 val. iki atvykimo į Lietuvą, antigeno testas – ne seniau prieš 48 val. iki atvykimo į Lietuvą. Gautą neigiamą atsakymą prieš kelionę privaloma pateikti vežėjui ir patikrą oro ar jūrų uoste, pasienyje atliekantiems pareigūnams.

Atvykusiems iš šalių, įtrauktų į paveiktų šalių sąrašą ir priskirtų raudonai ir pilkai zonai, taip pat iš šalių, iš kurių grįžus taikomos sustiprintos kontrolės priemonės, privaloma 10 dienų izoliacija, kuri gali būti sutrumpinta, ne anksčiau kaip 7-tą izoliacijos dieną savo lėšomis atlikus COVID-19 (PGR) tyrimą ir gavus neigiamą atsakymą.

Paveiktų šalių sąrašas tvirtinamas kiekvieną penktadienį, o įsigalioja pirmadienį. Jį galima rasti interneto svetainėje adresu https://nvsc.lrv.lt/nvsc.lrv.lt/atvykusiems. Išimčių, kurios taikomos dėl izoliacijos ir tyrimo atlikimo, sąrašą rasite šiuo adresu:  https://nvsc.lrv.lt/isimtys .
Keleivio anketą galima rasti šiuo adresu: https://keleiviams.nvsc.lt/lt/form .
Sąrašą šalių priskiriamų žaliai zonai, galima rasti čia: https://nvsc.lrv.lt/atmintine   

Spalvinės zonos, kurioms priskiriamos šalys Reikalavimai
Žalia Tik QR kodas
Geltona QR kodas ir COVID-19 tyrimas (yra išimčių)
Raudona QR kodas, COVID-19 tyrimas ir 10 d.  izoliacija

(yra išimčių dėl tyrimo ir izoliacijos taikymo)

Pilka QR kodas, COVID-19 tyrimas ir 10 d. izoliacija

(yra išimčių dėl tyrimo ir izoliacijos taikymo)

Šalys, iš kurių atvykus taikomos sustiprintos

užkrečiamųjų ligų kontrolės priemonės

QR kodas,  COVID-19 tyrimas, 10 d. izoliacija

(įskaitant persirgusius ir vakcinuotus asmenis)

 

 

 

 

 

 

 

 

Nacionalinio visumenės sveikatos centro informacija