Praplėtus vakcinacijos nuo COVID-19 ligos tikslinę grupę pasiskiepyti jau gali ir užsienyje gyvenantys Lietuvos piliečiai. Taip pat keičiama persirgusiųjų vakcinacijos tvarka – jie galės registruotis skiepui po ligos diagnozės praėjus 150 dienų.

Šie pakeitimai patvirtinti sveikatos apsaugos ministro įsakymu, kurį rasite ČIA.

Pagal atnaujintą tvarką pasiskiepyti nuo COVID-19 ligos gali visi šalies piliečiai, nepriklausomai nuo deklaruotos gyvenamosios vietos ar šalies, taip pat kiti asmenys:

  • turintys teisę į asmens sveikatos priežiūros paslaugas, apmokamas Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto ar valstybės biudžeto lėšomis;
  • Europos Sąjungos valstybių narių ar Europos laisvosios prekybos asociacijos valstybių narių piliečiai ir jų šeimos nariai, atvykę gyventi į Lietuvą ilgiau kaip 3 mėnesiams per pusę metų ir įgiję teisę gyventi Lietuvoje;
  • užsienio valstybių piliečiai ir asmenys be pilietybės, kuriems yra išduotas leidimas gyventi Lietuvoje;
  • asmenys, kuriems išduota nacionalinė viza;
  • Lietuvoje akredituoti ir reziduojantys asmenys;
  • kiti asmenys, kurie turi būti skiepijami Vyriausybės sprendimu.

Užsienyje gyvenantys Lietuvos piliečiai, kurie naudojasi elektroninėms atpažinimo priemonėmis (internetine bankininkyste, mobiliu parašu ir kt.), registruotis vakcinai gali internetu www.koronastop.lt. Neturintys tokios galimybės gali registruotis Karštosios linijos telefonu 1808 (skambinant iš užsienio –+370 66 01 1808).

Gauti vakcinacijos išrašą ir/arba ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą galima prisijungus prie savo paskyros sveikatos portale www.esveikata.lt. Jeigu nėra galimybės prisijungti prie sveikatos portalo, dėl šių dokumentų reikėtų kreiptis į vakcinacijos centrą, kuriame asmuo buvo skiepijamas. Susitarti dėl dokumentų išdavimo rekomenduojama iš anksto, jau atvykus skiepytis.

Ministro įsakymu taip pat ankstinama COVID-19 liga persirgusių gyventojų vakcinacija. Iki šiol skiepijimas jiems buvo atidedamas 180 dienų, o dabar jie galės registruotis skiepui po ligos diagnozės praėjus 150 dienų. Tokia tvarka leis persirgusiems gyventojams naudotis ES Skaitmeniniu COVID pažymėjimu, kuris po COVID-19 ligos praėjus 6 mėn. baigia galioti, be pertraukos, nes pasiskiepijus anksčiau vakcinacijos pažymėjimas galės įsigalioti dar nesibaigus galioti persirgimo pažymėjimui.

Ministerija primena, kad persirgusiems asmenims ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas galioja 180 dienų, skaičiuojant nuo ligos patvirtinimo dienos. Pilnai paskiepytiems asmenims pažymėjimas galioja neribotą laiką.

SAM Spaudos tarnyba